Actualitat

L'IVIA estudia estratègies per a produir varietats de cítrics similars a l'aranja amb un contingut baix de furanocumarines i alt de flavonoides

Els cítrics es caracteritzen pel seu sabor distintiu i destaquen per la seua capacitat antioxidant i el seu alt contingut en nutrients. Són una bona font de vitamina C, hidrats de carboni, fibra dietètica, vitamines del grup B, minerals i fitoquímics biològicament actius com carotenoides i flavonoides. En concret, els pummelos i híbrids com les aranges presenten un elevat contingut en furanocumarines i baix en flavonoides. Les furanocumarines interactuen negativament amb uns certs medicaments, mentre que els flavonoides són compostos antioxidants amb beneficis per a la salut. Per això, la Unitat de Cultiu de Teixits del centre de Citricultura i Producció Vegetal de l'IVIA ha explorat noves estratègies per a produir varietats de cítrics similars a l'aranja amb un baix contingut de furanocumarines (FCs) i alt en flavonoides.

Per a això, es van obtindre i van analitzar poblacions d'híbrids diploides i triploides procedents d'encreuaments entre la clementina "Clemenules" diploide i tetraploide i el pummelo "Pink" diploide. L'objectiu de la investigació era estudiar com el nivell de ploidia del progenitor femení afecta a l'acumulació de FCs i flavanones en els híbrids diploides i triploides per a identificar així la millor estratègia per a obtindre híbrids de cítrics tipus aranja amb baix contingut en FCs i alt en flavanones.

L'estudi conclou que l'estratègia utilitzada per a la producció de noves varietats de cítrics de tipus aranja té un gran impacte en les quantitats de FCs i flavanones que posteriorment produiran els híbrids a nivell poblacional. Quant a les furanocumarinas, la investigació reflecteix que els triploides produeixen menys bergapté, bergamotina i 6,7-DHB que els diploides. Respecte als flavonoides, els triploides van produir més eriocitrina, narirutina, hesperidina i neohesperidina que els diploides, mentre que no es van observar diferències en la neoeriocitrina i la naringina. Aquests resultats indiquen, per tant, que l'estratègia de recuperació d'híbrids triploides mitjançant encreuaments 4x × 2x és més adequada que la recuperació d'híbrids diploides mitjançant encreuaments 2x × 2x per a l'obtenció de varietats de cítrics tipus aranja amb menor contingut de furanocumarines i major contingut de flavonoides.

Aquest treball s'ha cofinançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat amb el projecte RTA2015-00069-00-00 i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

L'article s'ha publicat en la revista Frontiers in Plant Science (doi: 10.3389/fpls.2021.640512). Pots accedir al text complet en ReDivia, el repositori institucional de l'IVIA.