DESTAQUEM

« Ves enrere

L'IVIA analitza els compostos bioactius i les capacitats antioxidants de 18 varietats tradicionals de pimentó de la Comunitat Valenciana

L'IVIA analitza els compostos bioactius i les capacitats antioxidants de 18 varietats tradicionals de pimentó de la Comunitat Valenciana

El paper clau de la dieta, entre altres factors, en la prevenció de malalties ha portat a una major preocupació entre la població per consumir productes amb els alts valors nutricionals. És per això que molts treballs de recerca recents s'han centrat en la determinació i quantificació d'importants compostos bioactius presents en les hortalisses. En aquest sentit, el pimentó és un dels cultius més destacats. En el centre de Citricultura i Producció Vegetal de l'IVIA, s'han monitorat els compostos bioactius i les capacitats antioxidants de 18 varietats tradicionals de pimentó. Aquest treball ha sigut recentment publicat en la revista MOLECULES.

Les varietats tradicionals representen un gran patrimoni genètic com a font de biodiversitat agrícola. A més, aquestes varietats s'adapten millor a les condicions agroclimàtiques específiques i són, per tant, especialment recomanables per a sistemes de producció de baixos inputs.

L'estudi dut a terme per l'IVIA i el COMAV, es va realitzar en 18 varietats locals de pimentó, seleccionades sobre la base de la seua distintiva tipologia de fruit i àmplia distribució en la Comunitat Valenciana. Es van determinar les seues característiques nutricionals i nutracèutiques, considerant dos estats de maduració (verd i roig).

Una vegada realitzat l'estudi s'ha pogut concloure que el tipus de varietat i l'estat de maduresa determinen la qualitat organolèptica D'aquesta manera, s'ha observat que els fruits madurs estan relacionats amb un alt contingut en vitamines i carotenoides mentre que els verds s'associen a alts continguts de fenols. A més, l'estudi també ha conclòs que la caracterització nutricional de les varietats autòctones de pimentó pot contribuir a promoure el seu ús i augmentar el seu valor afegit, garantint així la seua conservació. Aquest treball podria així ser un punt de partida en programes de millora per a cultivar varietats riques en antioxidants.

Pots llegir l'article complet en ReDivia, el repositori institucional de l'IVIA.