Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Ves enrere Consulta el resum de la tesi d’Eva Martínez: Rediscovering Pepper, Eggplant and Lettuce Landraces of the Valencian Community; An Ancient Resource with Vast Potential for the Future

Consulta el resum de la tesi d’Eva Martínez: Rediscovering Pepper, Eggplant and Lettuce Landraces of the Valencian Community; An Ancient Resource with Vast Potential for the Future

El 2 de desembre en la UPV, va tindre lloc la defensa de la tesi doctoral d'Eva Martínez Ispizua el títol de la qual és: REDISCOVERING PEPPER, EGGPLANT AND LETTUCE LANDRACES OF THE VALENCIAN COMMUNITY; AN ANCIENT RESOURCE WITH VAST POTENTIAL FOR THE FUTURE, sota la direcció de les Dres Angeles Calatayud i Mª Rus Martínez de l'IVIA i del professor Salvador Soler del COMAV. El tribunal va otorgar la màxima qualificació Cum laude i opció a premi extraordinari de doctorat.

La tesi doctoral té com a objectiu general valorar i caracteritzar varietats tradicionals d'hortícoles de la Comunitat Valenciana, corresponents als cultius de pimentó, albergínia i encisam, des del punt de vista fenotípic i nutricional. D'aquesta manera, es pretén promoure la seua conservació, així com el seu cultiu en les seues zones d'origen.

Referent al cultiu de pimentó, es van caracteritzar 17 varietats tradicionals de la Comunitat Valenciana. A partir de la informació adquirida, es van establir els trets més desitjables que podrien ser d'interés per a les pràctiques de cultiu i determinar el destí de mercat per a cadascuna de les varietats: consum en fresc o indústria. Així mateix, el contingut d'alguns compostos bioactius i antioxidants va ser monitorat en 18 varietats locals de pimentó dolç en dues etapes de maduresa comercial (verda i roig). Tots els trets, excepte les clorofil·les, van augmentar significativament en fruits rojos.

Referent al cultiu d'albergínia van ser caracteritzades 31 varietats locals. Es va observar una àmplia variació en els trets fenotípics de la planta, la fulla, la flor i el fruit entre les varietats locals. També es van realitzar determinacions de compostos bioactius en la polpa de 3 varietats seleccionades pel color de la pell: negra, ratllada i blanca, entre les quals es van observar diferències significatives.

Finalment, en referència al cultiu d'encisam, es va determinar el contingut d'alguns compostos bioactius i antioxidants de sis varietats autòctones d'encisam i cinc varietats comercials, comparant tres fases de desenvolupament: microgreen, baby i adulta. Es va evidenciar el potencial d'encisams microgreen i baby com a aliments funcionals. L'últim capítol de la tesi es va estudiar el contingut d'alguns compostos bioactius en cinc varietats autòctones i quatre varietats comercials d'encisam per a comparar la seua variació durant el període d'emmagatzematge simulant una cadena de subministraments. Algunes varietats locals destaquen per la seua excel·lent qualitat comercial, en termes de valor nutricional i postcollita, superant fins i tot a les varietats comercials.

Amb tots aquests assajos, es posa en evidència l'extens patrimoni hortícola de la Comunitat Valenciana, constituït per una gran diversitat de varietats. Així mateix, es manifesta la importància de les varietats locals tradicionals en termes de propietats organolèptiques, ja que són font de biodiversitat agrícola en l'actualitat. En aquest sentit, aquestes varietats tenen un gran valor com a patrimoni etnobotànic i consegüentment haurien de ser conservades.


 

Actualitat

Oferta pública de personal laboral de l'IVIA per a 2023 (II)

Resolució del Director de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, per la qual s'accepta la renúncia de diverses persones aspirants proposades per a la contractació laboral a càrrec de...

Un treball de l'IVIA identifica una nova “arma” dels coccinèl·lids per a protegir-se dels atacs de les formigues

Els coccinèl·lids són insectes depredadors que juguen un paper important en el control d'algunes plagues clau en els nostres cultius com els pugons, els cotonets, o les mosques blanques en uns...

Investigadors de l'IVIA participen en l’XI International Symposium of Kiwifruit a Nova Zelanda

Participació destacada del grup de millora de patrons de l'IVIA dins de l'XI International Symposium of Kiwifruit organitzat per la International Society for Horticultural Science (ISHS) i...

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter