Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadores del IVIA participarán en la jornada “Revolución agraria con tecnologías disruptivas” dentro del programa Innotransfer

La inteligencia artificial y digitalización han revolucionado la forma en que se gestionan los procesos agrícolas. Actualmente, los profesionales de la agricultura pueden monitorear eficientemente...

Actualitat

Ves enrere L'IVIA determina la composició bioquímica i el valor nutracèutic de diverses varietats tradicionals d'encisam de la Comunitat Valenciana en diferents estats de desenvolupament

L'IVIA determina la composició bioquímica i el valor nutracèutic de diverses varietats tradicionals d'encisam de la Comunitat Valenciana en diferents estats de desenvolupament

L'encisam és la principal hortalissa de fulla crua en consum a nivell mundial, molt demandada en els dietes pel seu alt contingut en aigua i els seues poques calories, per la qual cosa la seua fracció nutracèutica (minerals i compostos funcionals) és d'especial rellevància. En aquest sentit, l'ús de varietats autòctones resulta una estratègia prometedora per a cobrir els exigències del consumidor, a més d'ajudar a preservar la biodiversitat.  A més, el consum dels primeres fulles (microgreens) i dels plántulas (baby leaf) ha guanyat interés per part del consumidor. No obstant això, se sap molt poc sobre el seu valor nutricional real i, sobretot comparant amb els formats adults.

Ara, investigadors de l'IVIA han dut a terme un estudi la novetat del qual ha sigut determinar el valor nutracèutic de diverses varietats d'encisam en diferents estats de desenvolupament. Per a això, és van seleccionar 11 varietats (6 locals autòctones (L) i 5 comercials (CL)) per a analitzar la qualitat de la planta en tres estats de desenvolupament (micro i baby-greens en clara tendència actual, i en format adult). En particular, s'ha determinat la capacitat antioxidant, el contingut total de fenols, àcid ascòrbic, clorofil·la, carotenoides, antocianinas i minerals, a causa dels beneficis que aquests compostos aporten a la salut humana.

El contingut d'àcid ascòrbic i de fenols va ser un 42% i un 79% major, respectivament, en els primeres etapes de desenvolupament que en els encisams adults, destacant els varietats de fulla roja (CL4 i L11). Aquesta troballa concorda amb la capacitat antioxidant de l'encisam i és correlaciona amb el seu contingut en pigments, especialment antocianinas. El valor nutricional de l'encisam adult està condicionat per la seua grandària, forma i estructura del cabdell, ja que els concentracions de fitoquímics estan regulades per la llum. El baix contingut d'àcid ascòrbic, fenòlics i antocianinas en l'encisam iceberg (CL5) és un clar exemple (49, 67% i 27% menys, respectivament, que la mitjana dels adults).

Els resultats d'aquesta investigació evidencien l'àmplia variabilitat dels característiques nutricionals dels encisams i subratllen que els varietats tradicionals són una font útil de biodiversitat agrícola.

La investigació ha sigut duta a terme per la Dra. Ángeles Calatayud, Dra. Mari-Rus Martínez-Cuenca, Jose Ignacio Marsal i Eva Martínez-Ispizua; del centre de Citricultura i Producció Vegetal, i els resultats s'han publicat en l'article "The nutritional quality potential of microgreens, baby leaves and adult lettuce; an underexploited nutraceutical source" en la revista Foods. Pots accedir al text complet en ReDivia, el repositori institucional de l'IVIA.

Aquest treball està inclòs en el Projecte 51903, cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Generalitat Valenciana 2014-2020.

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter