Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

StopMedWaste

StopMedWaste

StopMedWasteTecnologies innovadores i sostenibles per a estendre la vida útil de les fruites, verdures i plantes aromàtiques fresques mediterrànies i reduir el desaprofitament alimentari.

StopMedWaste  és un projecte de 3 anys, l'objectiu dels quals és la preservació de fruites, hortalisses i plantes aromàtiques fresques amb estratègies innovadores que garantisquen la seguretat del consumidor i la reducció del desaprofitament alimentari i de l'aplicació de pesticides sintètics. Aquestes estratègies es provaran primer en condicions de laboratori i es validaran posteriorment en condicions semicomercials o comercials (durant el transport i en centrals hortofructícoles).

StopMedWaste cerca la reducció del desaprofitament alimentari del 30 al 15% (d'acord amb les Prioritats de Nacions Unides, el Desafiament "ZeroHunger"), la reducció del destrio de productes hortofructícoles frescos en un 20%, així com la reducció de l'aplicació de fungicides químics de postcollita en un 20%.

Objectius principals

Els principals objectius del projecte StopMedWaste són: 1) la conservació de fruites, hortalisses i plantes aromàtiques fresques mediterrànies mitjançant estratègies innovadores com l'aplicació de medis físics (ozó gasós, aigua ozonitzada, aigua electrolitzada), compostos naturals (quitosan, olis essencials, recobriments comestibles antifúngics) i agents de biocontrol, 2) l'aplicació de protocols i condicions de maneig (optimitzats a escala de laboratori) a nivell semicomercial o comercial (en centrals hortofructícoles), amb seguiment de la qualitat del producte fresc durant el transport mitjançant dispositius de tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) amb control remot, 3) el desenvolupament d'envasos intel·ligents per a monitorar la qualitat de la fruita durant el transport, 4) l'avaluació de l'eficàcia dels tractaments aplicats per a allargar la vida útil de les fruites (raïm de taula, cítrics, fruita d'os, maduixa, gerd, magrana, etc.), hortalisses (tomaca, cogombre, etc.) i plantes aromàtiques, 5) el seguiment dels efectes dels tractaments aplicats sobre patògens transmesos per aliments, 6) l'avaluació de la sostenibilitat ambiental de les tecnologies aplicades (mitjançant l'avaluació del cicle de vida) i 7) la transferència de coneixement (obtingut de treballs en laboratori i en central) al sector a través d'activitats de divulgació i capacitació.

 

Investigadors IVIA

  • Dra. María Bernardita Pérez
  • Prof. Lluís Palou

 

Entitats participants

  • Universitat Politècnica de Marche (UNIVPM), Itàlia
  • Universitat Tecnològica de Xipre (CUT), Xipre
  • Universitat de Bari (UniBA), Itàlia
  • Institut Nacional d'Investigacions Agronòmiques de Tunísia (INRAT), Tunísia
  • Universitat de Torí (UNITO), Itàlia
  • Universitat de Ege (UE), Turquia
  • Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), Espany
  • Icachem Agro ILAC Sant (ICACHEM), Turquia
  • Decco Ibèrica (DECCO), Espanya

Financiació

Aquest projecte ha sigut aprovat a través del programa europeu PRIMA i finançat a Espanya per MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea "NextGenerationEU/PRTR" (projecte StopMedWaste - PCI2020-112095).

Duració: 2021-2023

 

MÉS INFORMACIÓ: