Actualitat

L'IVIA continua rastrejant l'origen dels cítrics

El Dr. Manuel Talón, Coordinador del Centre de Genòmica de l'IVIA, ha participat en un nou estudi sobre l'evolució i domesticació dels cítrics. El diari El País s'ha fet eco de les importants aportacions derivades d'aquest treball, publicat en la revista Nature Communications, en el qual s'ha analitzat 69 genomes de cítrics.

En molts cítrics silvestres, el pol•len d'una planta pare i la flor d'una planta mare donen lloc a una llavor de la qual sorgirà una nova planta amb la meitat dels gens d'un progenitor i l'altra meitat de l'altre progenitor. L'estudi, no obstant això, aborda les enormes conseqüències derivades d'una mutació que va tindre lloc fa 1,6 milions d'anys i que va revolucionar la història de les mandarines. Aquesta particular mutació que va ocórrer en les mandarines de les muntanyes de Nanling va fer possible la reproducció asexual apomíctica (apomixis), un procés que permet que es generen clons materns a partir d'embrions somàtics. Aquest esdeveniment, tal com explica el Dr. Manuel Talón, va suposar un gran avanç per als primers agricultors que van poder conservar còpies perfectes dels seus millors arbres evitant el risc de la mescla genètica amb un pare.

L'estudi ha descobert també que la complexitat de les relacions de les mandarines se simplifica considerablement pel descobriment de tres llinatges ancestrals que, juntament amb el pummelo, van donar lloc a tota la seua diversitat actual. Un d'aquests llinatges comprén una espècie silvestre fins ara desconeguda, localitzada a les illes Ryukyu, que ha sigut batejada com Citrus ryukyuensis. Una implicació addicional del descobriment de C. ryukyuensis és que, com a parental de la mandarina shiikuwasha que els seus portaempelts híbrids s'han descrit com a tolerants a la devastadora malaltia coneguda com Huanglongbing (HLB), podria ser la font primigènia de la tolerància a aquesta malaltia.

L'anàlisi dels 69 genomes de cítrics estudiats condueix a una revisió exhaustiva de l'origen i la diversificació dels cítrics d'Àsia oriental, incloent l'elucidació del origen de l'apomixis en la mandarina i la seua propagació als cítrics relacionats, incloent les taronges, les aranges i les llimes.

Pots llegir l'article complet en ReDivia, el repositori institucional de l'IVIA.