Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere Importants avanços per a millorar el control dels cotonets en el cultiu del caqui

Importants avanços per a millorar el control dels cotonets en el cultiu del caqui

Logo Unión Europea

Els pseudocóccids o cotonets s'han convertit en una de les principals plagues del cultiu del caqui a la Comunitat Valenciana, arribant a causar greus pèrdues econòmiques i amenaçant la viabilitat d'este cultiu. Durant els últims anys, l'IVIA ha realitzat diversos treballs de recerca per a conéixer les causes de l'auge d'esta plaga i oferir potencials solucions per al seu control. Recentment, alguns d'estos treballs han sigut publicats en revistes científiques.

El primer d'estos estudis, publicat en la revista Entomologia Generalis, revela el fet que Pseudococcus longispinus s'ha convertit en l'espècie de cotonet més abundant en el caqui i pot causar pèrdues greus en la collita. A més, las investigacions de l'IVIA han permés determinar els moments òptims per a realitzar tractaments contra la plaga, que ja han sigut transferit als tècnics i cooperatives del sector.

El següent treball, publicat en la revista Biological Control, mostra que P. longispinus és atacat per un complex divers de parasitoides, dominat clarament por l'espècie Anagyrus fusciventris, que apareix de manera espontània. Els models realitzats per l'IVIA mostren que el parasitoide Anagyrus fusciventris és l'únic agent de control biològic capaç de reduir eficaçment la densitat del cotonet. La investigació destaca que este parasitoide tindria un alt potencial per a ser utilitzat en programes de control biològic augmentatiu.

Finalment, cal destacar que la prestigiosa revista Journal of Applied Ecology ressalta, en la portada del número publicat este mes de febrer, el treball realitzat per l'IVIA que demostra que tant la coberta vegetal com els hàbitats semi-naturals que envolten el cultiu, ajuden a reduir l'abundància de P. longispinus en caqui. Per tant, la implantació de cobertes vegetals entre línies i tanques en els marges del cultiu és aconsellable per a millorar el control d'esta plaga.

Des de l'IVIA es continua treballant per a oferir solucions viables a l'agricultura valenciana davant l'increment de la problemàtica dels cotonets. S'espera que, en el seu conjunt, estos treballs proporcionen als agricultors informació i recursos clau que faciliten el control de P. longispinus en caqui. Estos estudis són part de la tesi doctoral d'Ángel Plata, dirigida pels investigadors Alejandro Tena i Francisco J. Beitia, i han sigut finançats pel projecte nacional RTA2017-00095 del Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya i el projecte IVIA-GVA 52202 de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (este projecte és susceptible de ser cofinançat per la Unió Europea a través del Programa FEDER 2021-2027 Comunitat Valenciana). A més, va comptar amb la inestimable col·laboració de les cooperatives de Anecoop, Cansó i Carlet i dels seus tècnics.