Actualitat

La Unitat de l'Arròs protagonista en el podcast “Cultivanndo tu alimento” sobre les varietats i la millora de l'arròs

La Dra. Concha Domingo, coordinadora de la Unitat de l'Arròs (Sueca), va ser la primera convidada del podcast "Cultivando tu alimento", en el qual durant quasi una hora va parlar amb Belén Cerezo sobre el passat present i futur de les varietats i la millora de l'arròs.

La Dra. Domingo va fer un repàs per la història i evolució de la millora de l'arròs, un procés que va qualificar com "molt llarg, molt lent i molt continu". En aquesta línia, va destacar el treball de l'IVIA des dels seus inicis a través de, per exemple, la uniformització de les varietats que es cultivaven fa dos segles o, posteriorment, la posada en marxa del programa de millora que va permetre iniciar creuaments amb material vegetal d'altres països per a introduir en les nostres varietats caràcters agronòmicament millorats.

Malgrat que hui dia es disposa d'eines i coneixements molt avançats per a dur a terme una millora dirigida i més ràpida, el podcast serveix també per a posar de manifest la complexitat d'un procés en el qual des que es fa el primer encreuament, fins que la varietat arriba a les mans de l'agricultor, poden passar fins a 10-12 anys.

La Dra. Domingo va reivindicar també el paper fonamental dels centres d'investigació públics, que és on es duu a terme la major part de la investigació en agricultura. Els continguts i resultats que s'obtenen en els centres públics estan a la disposició de tothom i permeten que es generen bases de dades immenses que, posteriorment, faciliten i possibiliten que es duguen a terme altres investigacions.

En el programa hi ha cabuda també per al coneixement i el debat sobre els transgènics o l'edició genòmica, una nova tècnica molt potent que permet mutar un gen de manera dirigida.

La Dra. Domingo va parlar del procés dut a terme en l'IVIA per a obtindre varietats com J Sendra i Albufera. De cara al futur i relacionat amb el canvi climàtic, va presentar el treball de l'IVIA per a obtindre varietats tolerants a la salinitat. Però hi ha un concepte que va destacar per damunt de tots: la sostenibilitat. En aquest sentit, va expressar la necessitat de continuar treballant per a obtindre varietats que, per exemple, tinguen una eficiència molt bona en l'ús de nitrogen. També va assenyalar la importància de reduir l'ús de fitosanitaris, un aspecte en el qual la millora de varietats encara té molt a dir.

Pots escoltar ací el podcast complet.