Actualitat

El Pla BonProfit es presenta al personal que inspecciona la seguretat alimentària en la Comunitat Valenciana

El dimecres 30 de juny es va celebrar la jornada "Foment de pràctiques sostenibles en la cadena alimentària", organitzada per la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Laboratoris de Salut Pública. En l'esdeveniment, que va comptar amb la presència d'una àmplia representació del personal que inspecciona la seguretat alimentària en la Comunitat Valenciana, es van tractar qüestions sobre com fer front al problema de les pèrdues i el desaprofitament alimentari.

La Subdirecció General va presentar el Programa per al foment de pràctiques sostenibles en la cadena alimentària i va insistir en el canvi de paradigma que suposa sensibilitzar sobre la necessitat de reduir el desaprofitament durant les inspeccions que es realitzen a les empreses agroalimentàries. Es pretén amb això anar complint les diferents normatives europees que estan instant els Estats membres a sumar-se a la meta 12.3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, això passa per reduir un 50% per a l'any 2030.

La jornada va comptar amb la participació de la Dra. María Ángeles Fernández-Zamudio, del CDAS-IVIA. Va ser l'encarregada de presentar el Pla d'Acció contra el desaprofitament alimentari en la Comunitat Valenciana (Pla BonProfit), que vol funcionar com una agenda comuna que aglutine tots els treballs i actuacions que s'està fent en el nostre territori en matèria de pèrdues i desaprofitament alimentari. A les actuacions de l'Administració valenciana se sumen les moltes iniciatives de la societat civil, que necessàriament han de donar-se a conéixer per a motivar al conjunt de la ciutadania.

La Dra. Fernández-Zamudio va insistir que el desaprofitament alimentari és una qüestió molt transversal que pot ser assumida des de tota mena de perfils professionals, i va convidar a integrar-se en el mateix als qui treballen en: producció i industrialització dels aliments, distribució comercial i logística, gestió d'inputs claus com l'aigua, seguretat alimentària, gestió final dels residus, educació, gastronomia, etc.

A més de personal tècnic de la Conselleria de Sanitat, també van participar en la jornada representants del CEMAS, Merca València i CONSUM per a aportar el seu punt de vista sobre com altres agents de la cadena poden ajudar a reduir el desaprofitament alimentari.