Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

DESTAQUEM

L'IVIA convoca trenta contractes predoctorals en el marc del programa “Marisa Badenes”

L'IVIA convoca trenta contractes predoctorals en el marc del programa “Marisa Badenes”

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, com a centre d'investigació científica de la Generalitat, en l'exercici de les seues funcions, desenrotlla programes orientats a la formació i especialització de persones amb titulació universitària superior amb la finalitat de facilitar l'adquisició de noves aptituds i l'especialització i perfeccionament curricular en l'àmbit propi de la investigació i la transferència de tecnologia al sector agroalimentari i ramader de la Comunitat Valenciana.

En este sentit, es convoquen trenta contractes en el marc del programa Marisa Badenes per a la contractació de personal investigador predoctoral. Els contractes formalitzats mitjançant esta convocatòria tindran una duració màxima de quatre anys no prorrogable, amb dedicació a temps complet. La selecció de personal per a cobrir els llocs objecte d'esta convocatòria es realitzarà mitjançant el sistema de concurs, consistent en la valoració dels mèrits al·legats per les persones aspirants.

La informació actualitzada de la convocatòria i la resta de les publicacions que es deriven dels actes integrants del procés selectiu  es publicaran en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i en la pàgina web de l'IVIA, concretament en Convocatòria contractes Marisa Badenes.

Estos contractes es finançaran amb càrrec a l'aplicació pressupostària G.542G00.19001, fons FS21000019. Així mateix, estan cofinançats per la Unió Europea a través del Programa Fons Social Europeu Plus (FSE+) Comunitat Valenciana 2021-2027.

.

 

L'IVIA participa en una Xarxa Estatal d'Investigació per a avançar cap a una gestió sostenible de plagues

L'IVIA participa en una Xarxa Estatal d'Investigació per a avançar cap a una gestió sostenible de plagues

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) forma part de la xarxa d'investigació recentment concedida per l'Agència Estatal d'Investigació sota el títol “Transició cap a una gestió de plagues més sostenible mitjançant la integració de coneixements bàsics i aplicats” (Xarxa RED2024-153709-T).

Coordinada per la Dra. Carolina Escobar de la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM), esta xarxa temàtica reunix 12 grups d'investigació de referència nacional, especialitzats en l'estudi de les interaccions planta-fitòfag. La xarxa està formada pels següents grups i centres d'investigació:

Els grups que integren esta xarxa són:

  • Interacción planta-nematodo, biotecnología y biología molecular de plantas GBBMP-UCLM (Coordinadora)
  • Entomología Aplicada a la Agricultura y la Salud – CIB-CSIC
  • Gestión Sostenible de Plagas Agrícolas – IVIA
  • Respuestas Defensivas e Interacciones Tróficas en Cultivos – IBMCP-CSIC
  • MycoStress – EEZ-CSIC
  • Interacciones Moleculares Planta-Patógeno-Plaga – CBGP-UPM
  • MolEcolab – IRNASA-CSIC
  • Control Biotecnológico de Plagas – UV
  • Plant Immunity and Biochemistry - PIB-UJI
  • Horticultura: producción, transformación y aprovechamiento (HortPTA) – UPC
  • Genética y ecología de la resistencia en coníferas. XENFOR-CSIC
  • Innovación Agroecológica del Viñedo. In-Vid-ICVV-CSIC

La xarxa impulsarà la col·laboració científica, la mobilitat entre grups, la formació de jóvens investigadors i la transferència de coneixement al sector productiu mitjançant tallers, jornades i activitats de divulgació.

Este reconeixement situa a l'IVIA en el centre d'una xarxa estratègica que contribuirà al desenrotllament de ferramentes efectives i sostenibles enfront dels desafiaments fitosanitaris actuals, en línia amb les polítiques europees de sostenibilitat i transició ecològica. A més, consolida a l'IVIA com a actor clau en l'impuls de la investigació col·laborativa per a afrontar els desafiaments actuals i futurs de la sanitat vegetal.

 

  
 

Xipre reduïx les poblacions de Diaphorina citri, vector del HLB, gràcies al programa de control biològic promogut per l'IVIA

Xipre reduïx les poblacions de Diaphorina citri, vector del HLB, gràcies al programa de control biològic promogut per l'IVIA

Des de la detecció del psílid asiàtic (Diaphorina citri), vector del HLB, a Xipre en 2023, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) s'ha implicat en el control d'esta greu amenaça per a la citricultura mediterrània. En concret, la Unitat d'Entomologia del Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia dl'IVIA està col·laborant amb el govern xipriota per a desenrotllar un programa de control biològic contra el vector. Durant estos dos anys, l'IVIA ha dut a terme quatre missions científiques en territori xipriota en les quals han participat el Dr. Alejandro Tena, la Dra. Meritxell Pérez-Hedo i el Prof. Alberto Urbaneja. A més, ha proporcionat assessorament científic, suport tècnic, materials de formació i estratègies de resposta, participant activament en la planificació conjunta amb les autoritats locals i en accions de formació sobre el terreny.

En la més recent d'estes missions, realitzada entre el 6 i l'11 de maig de 2025 pel Prof. Alberto Urbaneja, va constatar in situ els esperançadors resultats del programa de control biològic basat en la introducció del parasitoide Tamarixia radiata i la identificació d'un parasitoide autòcton. Les observacions de camp van confirmar l'establiment i dispersió natural per tota l'illa del parasitoide Tamarixia radiata, així com d'una nova espècie de parasitoide nadiu. Lus anivelles de parasitisme han sigut molt elevats esta primavera i les poblacions de D. citri són molt més baixes que anys anteriors en tota l'illa. Un de les troballes més rellevants va ser la detecció en camp de la nova espècie de parasitoide que també parasita a D. citri amb una incidència notable. Esta nova espècie, genèticament diferenciada de Tamarixia radiata, es troba actualment en procés de descripció formal per part d'experts en taxonomia. Els programes de control biològic necessiten de diversos anys per a la seua correcta avaluació. Per això, l'IVIA continuarà treballant estretament amb les autoritats xipriotes i els socis internacionals, apostant per una col·laboració que ja està donant fruits concrets i de gran valor per a tota la regió mediterrània.

La missió va incloure reunions tècniques amb el Ministeri d'Agricultura de Xipre, representat per la Dra. Anthemis Melifronidou-Pantelidou (Cap de l'Àrea de Sanitat Vegetal i Normes de Comercialització de Productes Agrícoles), el Dr. Menelaos Stavrinides (Cyprus University of Technology), Nicos A. Seraphides (Investigador Principal en Protecció Vegetal del Departament d'Agricultura), així com el Dr. Mark Hoddle (Universitat de Califòrnia Riverside) i David Morgan (Departament d'Agricultura de Califòrnia). L'objectiu va ser revisar els avanços del programa i definir accions conjuntes per a consolidar els seus resultats.

L'IVIA, representat en esta ocasió pel Prof. Urbaneja, va participar a més en una jornada tècnica amb agricultors, associacions i personal tècnic local, en la qual es van presentar els assoliments aconseguits i es van debatre les pròximes etapes del programa. En este marc, el Prof. Urbaneja va exposar els resultats rellevants obtinguts per l'IVIA en el marc d'esta estreta col·laboració científica i institucional.

La participació de l'IVIA en este programa de gestió de Diaphorina citri a Xipre reforça el seu paper com a referent internacional en sanitat vegetal i control biològic; confirma el ferm compromís de l'institut amb la protecció de la citricultura mediterrània; i el desenrotllament de solucions sostenibles davant amenaces emergents com el HLB.


 

 

Jornada del cultivo del kiwi en el IVIA (13/05/2025)

Jornada del cultivo del kiwi en el IVIA (13/05/2025)

[NOVA JORNADA] El  dimarts 13 de maig, en la Sala d'actes Eduardo Primo de l'IVIA, celebrarem una jornada per a actualitzar la informació sobre el cultiu del kiwi. La jornada es realitza en el marc del projecte MORIAkiwi en el qual participen el Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia (Unitat de Micología) i el Centre de Citricultura i Producció Vegetal, els dos de l'IVIA. L'objectiu d'este projecte és investigar els principals estressos abiòtics i els organismes implicats en la síndrome del decaïment del kiwi (KVDS) en zones afectades a Espanya i trobar les millors mesures de control integrat per a assegurar el futur d'este cultiu.

En ella intervindran investigadores i investigadors de l'IVIA, així com experts d'altres entitats, d'acord amb el programa adjunt.

La inscripció gratuïta es realitza a través d'este formulari en línia.


MORIAkiwi és un Projecte de la modalitat RTA (PID2023-147748OR-I00) concedit en la convocatòria dels Projectes de Generació de Coneixement 2023 i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya i l'Agència Estatal d'Investigació