DESTAQUEM

« Ves enrere

L'IVIA participa en un nou projecte per a adequar els models d'exposició a productes fitosanitaris als cultius i les tecnologies d'aplicació emprades en el sud d'Europa

L'IVIA participa en un nou projecte per a adequar els models d'exposició a productes fitosanitaris als cultius i les tecnologies d'aplicació emprades en el sud d'Europa

Una de les principals línies de treball del Centre d'Agroenginyeria de l'IVIA és la millora en l'aplicació de productes fitosanitaris amb la finalitat d'abaratir els seus costos, garantir la seua seguretat i reduir el seu impacte ambiental.

A través d'experiències de col·laboració amb centres d'investigació del sud d'Europa, s'ha observat que els models de deriva i exposició que s'empren en l'avaluació i registre dels productes fitosanitaris de tot el continent es basen en dades de països septentrionals, on els cultius i tecnologies d'aplicació són molt diferents als dels països del sud on, per exemple, la vinya, els cítrics i els fruiters –el que es coneix com a cultius tridimensionals (3D) - són predominants i representen la major part de la superfície europea d'aquests cultius.

Diversos centres d'investigació, entre els quals es troba l'IVIA, han impulsat el projecte "PPP exposure models for 3D orchards considering spraying technologies in Southern Europe" amb la finalitat de:

1. Caracteritzar els cultius 3D (vinyes, cítrics, oliveres i fruiteres) a la UE, dimensionant la superfície dedicada en cada país i identificant les pràctiques de cultiu.

2. Descriure els equips i les pràctiques d'aplicació de fitosanitaris que s'utilitzen actualment en el sud d'Europa en aquests cultius.

3. Recopilar dades experimentals de deriva disponibles per a aquesta mena de cultius.

4. Avaluar com les tecnologies d'aplicació i els cultius 3D, tal com s'utilitzen i gestionen en el sud d'Europa, poden afectar les xifres que s'utilitzen actualment per a descriure la deriva en els models d'exposició tant per al medi ambient com per a l'operador, els residents i els transeünts.

El projecte està previst que es duga a terme entre 2021 i 2023 i el consorci que el desenvoluparà està compost pel Departament de Ciències Biomèdiques i Clíniques de la Universitat de Milà (Coordinador), El  Departament de Ciències Agrícoles, Forestals i Alimentàries de la Universitat de Torí, el Departament d'Enginyeria Agrícola de l'Institut de Recursos Hídrics i del Sòl de l'Organització Agrícola Grega "Demeter", i l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries.
Per part de l'IVIA, exercirà com a Investigadora Principal la Dra. Cruz Garcerá.

El projecte, pertanyent a la convocatòria "Partnering grants" amb codi GP/EFSA/ENCO/2020/03, és finançat íntegrament per la European Food Safety Authority (EFSA) i està prevista la realització del kick-off meeting per a començaments de la pròxima tardor.