Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Ves enrere Èxit d'assistència a la I Jornada postcollita de Cítrics, organitzada per l'IVIA i Poscosecha.com, amb més de 450 inscrits

Èxit d'assistència a la I Jornada postcollita de Cítrics, organitzada per l'IVIA i Poscosecha.com, amb més de 450 inscrits

El sector citrícola espanyol es caracteritza per la seua vocació comercialitzadora, sent la Comunitat Valenciana la primera regió exportadora del món. En aquest context, resulta fonamental estendre la vida comercial dels cítrics en condicions òptimes de qualitat així com reduir les pèrdues en les diferents fases de la cadena de manipulació, transport i distribució, i ampliar l'època de comercialització de cada varietat. Per això, podem afirmar que la postcollita, culminació dels esforços realitzats durant el cultiu, és una etapa clau en la cadena de valor de la citricultura.

Per això, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i Poscosecha.com van organitzar la I Jornada postcollita de Cítrics, el passat 15 de setembre. L'objectiu d'aquest esdeveniment va ser realitzar una anàlisi tècnica de la campanya anterior i presentar les novetats comercials per a la qual comença. Amb més de 120 assistents presencials en la Sala d'actes de l'IVIA (València) i més de 350 en línia a través del Canal Generalitat, l'esdeveniment va aconseguir un èxit rotund

L'enregistrament complet de l'esdeveniment quedarà disponible en la videoteca de l'IVIA:

Un punt de trobada anual entre la comercialització, la indústria i la investigació

En primer lloc, la Dra. María Teresa Cháfer, Directora general de Política Agrària Comuna (PAC) de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, va ser l'encarregada d'inaugurar la Jornada. María Teresa va posar l'accent en «la gran acceptació de la Jornada pel gran nombre d'inscripcions». A més, va recalcar que aquest esdeveniment és una oportunitat única per a «compartir resultats, posar en valor i visibilitzar la investigació i experiència innovadores en postcollita que puguen ajudar-nos a millorar la qualitat, la competitivitat i a diferenciar-nos en el mercat». Segons la Directora general de la PAC, aquesta diferenciació és la clau que “ens permetrà tindre cítrics sans, segurs” i molt important “amb reciprocitat quant a les condicions en les quals ens trobem en el mercat”.

A continuació, la Benvinguda va estar a càrrec de la Dra. Clàudia Conesa, editora en Poscosecha.com, i del Dr. Lluís Palou, Coordinador del Centre de Tecnologia Postcollita (CTP) de l’IVIA, tots dos responsables de l'organització de l'esdeveniment. Claudia Conesa va remarcar que «aquesta jornada naix com un punt de trobada anual entre la comercialització, la indústria i la investigació. És a dir, la qual cosa busquem, és que siga un fòrum de discussió entre els principals actors de la cadena de valor de la citricultura».

Un ampli programa de xarrades tècniques i comercials

La Jornada, que va comptar amb tres xarrades tècniques i sis de novetats comercials, va estar presentada i moderada per Claudia Conesa.

El bloc de ponències va començar amb Mari Carmen Morales, Directora de Qualitat d'Anecoop, que va centrar la seua intervenció a explicar quins són els principals reptes als quals s'enfronten els magatzems citrícoles, posant l'accent principalment en la importància de la higiene i la desinfecció.

A continuació, Laura Vila Bondia, Responsable del Laboratori de Biologia en AgroFresh, va explicar l'evolució de les resistències en cítrics i com eliminar-les utilitzant les estratègies de l'empresa.

Tot seguit, Javier Sánchez, Responsable de l'Àrea d'Agricultura de DOMCA, va exposar la ponència titulada «És possible controlar podridures amb menys residus?» en la qual va presentar els productes Agroallium, Fresh Coat i Fruit E Pro per a cítrics.

D'altra banda, el Dr. Lluís Palou, va fer una presentació completa del CTP de l'IVIA,  en la qual va exposar les diferents línies d'investigació dutes a terme pels quatre grups de treball que conformen el Centre, les principals fonts de finançament i les infraestructures, instal·lacions i equips dels quals disposen per a treballar tant en cítrics com en altres cultius d'interés en la Comunitat Valenciana, com ara el caqui, la magrana i el nispro, entre altres. Entre els últims avanços, destaca el desenvolupament de recobriments comestibles antifúngics formulats a partir de subproductes i residus generats per la indústria hortofructícola valenciana.

Després del Coffee Break, la Dra. Elena Sanchís, Directora Tècnica de Decco Ibèrica i EAMEA, va presentar la novetat de la companyia per al sector citrícola: Citrashine N PYR. Es tracta del primer recobriment a incorporar pirimetanil en la seua matriu, ajudant a combatre als ceps resistents al fungicida imazalil.

A continuació, Jorge Bretó, CEO de Citrosol, va presentar les diferents línies en les quals està treballant la companyia per a reduir les pèrdues postcollita de cítrics. En concret, va posar l'accent principalment en la seua gamma completa de productes per al tractament postcollita de cítrics amb certificació com a inputs per a agricultura ecològica: Biocare, PlantSeal i PlantSeal Shine-Free.

La tercera xarrada tècnica va estar a càrrec d'Enrique Bellés, Director General de la Federació de Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana i, recentment nomenat President d'Intrecitrus. Enrique Bellés va analitzar els resultats comercials de la passada campanya i va exposar les previsions d'aquesta que comença. Bellés va exposar les previsions de collita presentades aqueix mateix matí pel MAPA, en la qual es va avançar que la producció espanyola de cítrics aconseguirà les 5.968 milions de tones en la campanya 2022/2023 (la més baixa dels últims deu anys). No obstant això, Enrique Bellés va voler llançar un missatge optimista recordant que Espanya és el primer exportador mundial de cítrics, el gran reconeixement internacional dels nostres cítrics i el potencial de desenvolupament de consum que encara tenen, per a això, va postil·lar “la promoció és fonamental”.

A continuació, Toni Camarasa Sanfèlix, responsable del Servei d'Assessorament Tècnic de JBT Fresh Produeix, unitat de negoci postcollita de JBT Corporation, va explicar la trajectòria de l'empresa i la seua línia de recobriments. A més, va avançar que s'ha inaugurat una nova planta de producció de productes postcollita a Múrcia.

L'encarregat de tancar el programa de ponències va ser José Vicente Cosín, director Comercial de Panelfrío, que va exposar la importància de l'aïllament del fred per a millorar l'eficiència energètica en els magatzems citrícoles. En concret, va explicar com «amb 1 cm de poliuretà, s'obté el mateix aïllament que amb 2 cm de suro, 20 cm de formigó o 25 cm de rajola».

Concloses les ponències, es va dur a terme una concorreguda taula redona, en la qual es va procedir a respondre a les preguntes dels assistents tant presencials com a través de les xarxes socials.

Presentació del VI Curs Tecnologia postcollita de Cítrics

Finalment, Salvador López Galarza, catedràtic d'Universitat en l'Àrea de Producció Vegetal de la Universitat Politècnica de València (UPV), va ser el responsable de donar el discurs de clausura i presentar la sisena edició del Curs Tecnologia postcollita – Cítrics i cultius emergents a la regió mediterrània que se celebrarà del 26 de gener al 10 de març de 2023.

El curs, disponible en format presencial i en línia, té per objectiu oferir una formació integral i especialitzada en tecnologia de conservació, processament i màrqueting dels cultius més rellevants de l'àrea mediterrània, com ara: cítrics, caqui, alvocat, kiwi, magrana, fruita d'os, berries, fruita seca i hortalisses, entre altres.


 

Actualitat

Investigadors de l'IVIA participen en l’XI International Symposium of Kiwifruit a Nova Zelanda

Participació destacada del grup de millora de patrons de l'IVIA dins de l'XI International Symposium of Kiwifruit organitzat per la International Society for Horticultural Science (ISHS) i...

AgroAlimVal: un projecte FEDER orientat a millorar la qualitat i la sostenibilitat dels productes bàsics del sector agroalimentari valencià

El projecte AgroAlimVal és un projecte finançat per la Unió Europea, a través del Programa FEDER 2021-2027, que té com a objectiu general desenvolupar i implementar solucions innovadores, segures,...

Importants avanços per a millorar el control dels cotonets en el cultiu del caqui

Els pseudocóccids o cotonets s'han convertit en una de les principals plagues del cultiu del caqui a la Comunitat Valenciana, arribant a causar greus pèrdues econòmiques i amenaçant la viabilitat...

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter