L'IVIA rep la visita d'Emilio Guerrieri coordinador del projecte europeu ASTER sobre agroecologia en tomaca - IVIA
Col·laborem amb
Origen i funcions
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.
L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.
Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).
Ves enrere L'IVIA rep la visita d'Emilio Guerrieri coordinador del projecte europeu ASTER sobre agroecologia en tomaca
L'IVIA rep la visita d'Emilio Guerrieri coordinador del projecte europeu ASTER sobre agroecologia en tomaca
Del 6 al 8 d'abril de 2025, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) ha rebut la visita del Dr. Emilio *Guerrieri, coordinador del projecte europeu PRIMA-ASTER “Agroecology-inspired Strategies and Tools to Enhance Resilience and ecosystem services in tomato crop”, i de la Dra. Valeria Todeschini, experta en microbiologia del sòl. L'objectiu principal de la visita va ser reforçar la col·laboració científica i avaluar els avanços del projecte ASTER, centrat en la implementació d'estratègies agroecològiques per al maneig sostenible de plagues en el cultiu de la tomaca.
El projecte ASTER, liderat pel Dr. Guerrieri des del CNR-IPSP (Itàlia), busca desenrotllar un model productiu més resilient i respectuós amb el medi ambient, promovent la biodiversitat funcional tant en el sòl com en l'ecosistema aeri. En este marc, l'IVIA ha exercit un paper clau, aconseguint resultats innovadors mitjançant la integració de fongs beneficiosos com Trichoderma harzianum, l'ús del depredador Nesidiocoris tenuis, i l'aplicació de elícitors naturals per a activar les defenses de les plantes. Estes solucions, inicialment desenrotllades en laboratori, ja estan sent traslladades amb èxit a condicions de camp.
Durant la visita, es van revisar els progressos aconseguits i es van definir nous objectius per a la pròxima campanya. Entre els temes abordats, es va discutir com millorar el control de Tuta absoluta en aquells períodes en els quals Nesidiocoris tenuis no resulta suficientment eficaç. L'IVIA, pioner en l'ús de mírids depredadors per al control biològic d'esta plaga, iniciarà treballs amb altres espècies de mírids millor adaptades a temperatures més baixes, amb la finalitat d'integrar-les en estratègies conjuntes amb N. tenuis.
A més, els investigadors van visitar la cooperativa UNIPRO El Perelló, on van mantindre una reunió amb el seu gerent i l'equip tècnic per a explorar noves possibilitats de col·laboració entre la cooperativa i l'IVIA, reforçant el vincle entre la investigació i el sector agrícola.
La visita també va incloure una parada en l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP-CSIC), on es van reunir amb la Dra. Meritxell Pérez-Hedo, investigadora participant en ASTER. Allí es van explorar noves línies de treball conjunt centrades en la inducció de defenses enfront d'estressos abiòtics, com la sequera o la salinitat, i la seua integració amb estratègies de maneig de plagues.
El projecte ASTER és finançat pel programa PRIMA i reunix socis de nou països mediterranis, amb l'objectiu comú de millorar la sostenibilitat, rendibilitat i resiliència del cultiu de la tomaca, clau per a l'agricultura mediterrània.
Aportacions destacades de l'IVIA en AgroMurcia 2025
Els passats dies 12 i 13 de març va tindre lloc a Cartagena una nova edició del congrés AgroMurcia que es va centrar en els nous riscos fitosanitaris per a l'agricultura mediterrània. En ell van...
Nous avanços de l'IVIA en el coneixement i l'estratègia enfront del HLB
El huanglongbing o HLB és una malaltia bacteriana que representa la major amenaça per a la citricultura a tot el món. Considerada incurable, es transmet de manera natural a través d'insectes...
Jornada sobre noves estratègies per al control de plagues i malalties en caqui [NOVA DATA]
[NOVA DATA] El proper dijous 27 de març, a la Sala d'Actes Eduardo Primo de l'IVIA, celebrarem una jornada per actualitzar la informació sobre les plagues i malalties en caqui i les estratègies per...
Experts del Departament d'Agricultura de Xipre visiten l'IVIA per a formar-se en la gestió sostenible de Tuta absoluta
Dos experts del Departament d'Agricultura de Xipre, Christodoulos Hadjipetrou i Yiannis Kizzas, van realitzar una estada formativa de tres dies en l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries...
Un estudi del Grup d'Horticultura de l'IVIA posa en valor les qualitats de les varietats tradicionals de fessols de la Comunitat Valenciana
Investigadores del grup d'Horticultura del I'IVIA han publicat un estudi a la revista Journal of Food Composition and Analysis que posa en valor la riquesa nutricional i nutracèutica de les...