Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Ves enrere Nous avanços de l'IVIA en el coneixement i l'estratègia enfront del HLB

Nous avanços de l'IVIA en el coneixement i l'estratègia enfront del HLB

El huanglongbing o HLB és una malaltia bacteriana que representa la major amenaça per a la citricultura a tot el món. Considerada incurable, es transmet de manera natural a través d'insectes vectors que propaguen el bacteri des de plantes infectades a plantes sanes. A més, el moviment de material vegetal infectat des de zones afectades constituye la principal via de dispersió a llarga distància, facilitant la seua expansió a noves regions.

Encara que el HLB encara no s'ha establit en la conca mediterrània, la detecció de la presència dels seus principals vectors ha impulsat a l'IVIA, en col·laboració amb diversos centres d'investigació, a desenrotllar diverses línies de treball per a la seua prevenció i maneig. Estàs línies, coordinades amb les autoritats fitosanitàries, busquen mitigar el risc d'introducció i preparar respostes efectives davant una possible incursió de la malaltia.

Durant el mes de febrer passat, han vist la llum tres importants articles que són una bona mostra dels avanços que está obtenint l'IVIA, en estos fronts.

Graficos relacionados con el artículo
En primer lloc, un article publicat en la revista Plant, People, Planet, presenta un model epidemiològic matemàtic que planteja els diversos escenaris en què podria trobar-se la citricultura europea davant esta malaltia, tenint en compte l'heterogeneïtat espacial dels nostres cultius, la dispersió dels insectes transmissors de la malaltia, les condicions climàtiques particulars i les diverses estratègies de gestió que es pogueren implementar. Els resultats de les simulacions realitzades indiquen que, en absència de mesures de control, la malaltia progressaria ràpidament, afectant grans àrees de cultiu, en un termini de 10-20 anys després de la seua introducció. Este preocupant pronòstic es fonamenta en la probabilitat que la malaltia puga estar àmpliament estesa, en el moment de la seua primera detecció amb símptomes visuals, en produir-se la infecció de manera asimptomàtica, la qual cosa dificultaria enormement la seua erradicació. El model dissenyat indica, no obstant això, que, amb una vigilància del territori més freqüent, l'eliminació dels arbres infectats després de la primera detecció, i l'aplicació de mesures per a reduir dràsticament les poblacions del vector, es podria prolongar la viabilitat de la citricultura durant almenys una dècada, encara que amb una reducció notable en la producció. Així mateix, la simulació realitzada suggerix que la detecció del patogen -el bacteri causant del HLB- en els insectes vectors, abans que els arbres mostren símptomes, permetria una resposta molt més ràpida i efectiva enfront de la malaltia. Este estudi ha sigut realitzat, conjuntament, per l'IVIA i la Universitat de Cambridge, en col·laboració amb la Universidade do Algarve i l'Institut Politècnic de Bragança i finançat pel projecte PreHLB, del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.

En segon lloc, dos revisions publicades en Entomologia Generalis, liderades per investigadors de l'IVIA i del IBMCP-CSIC, fan una exhaustiva anàlisi dels principals avanços que s'estan duguent a terme, en estos moments, en el coneixement de la malaltia, el patogen i dels seus vectors, i fan un balanç de les estratègies que s'estan implementant enfront del HLB en diferents regions del món, valorant la seua aplicabilitat al cas de la conca mediterrània. D'una banda, la revisió “Global strategies to manage huanglongbing (HLB) and its vectors: insights and implications for the Mediterranean region” analitza les estratègies de maneig del HLB en diferents regions i la seua aplicabilitat en la conca mediterrània, on el vector Diaphorina citri ja ha sigut detectat. L'estudi coincidix amb l'anterior i alerta sobre l'amenaça imminent que representa la presència del vector i destaca la necessitat d'adoptar estratègies preventives abans de l'arribada del patogen. Subratlla la importància d'un enfocament multidisciplinari que integre investigació, sanitat vegetal i polítiques fitosanitàries coordinades a nivell regional i internacional, promovent la cooperació entre científics, administracions i el sector citrícola.

D'altra banda, la revisió “Huanglongbing (HLB) and its vectors: recent research advances and future challenges” aborda els avanços científics més recents en el coneixement del patogen, els seus vectors i les estratègies de control. Es destaquen innovacions biotecnològiques com l'edició genètica mitjançant CRISPR i la interferència per ARN (RNAi), així com noves estratègies de maneig integrat que combinen control biològic, fitohormones i detecció precoç amb ferramentes com a sensors i models epidemiològics. La revisió emfatitza la necessitat d'una resposta global basada en la cooperació internacional i el desenrotllament de polítiques fitosanitàries eficaces, subratllant que la integració de biotecnologia, diagnòstic avançat i estratègies de maneig seran clau per a contindre la propagació del HLB i mitigar el seu impacte en la citricultura mundial.

Les publicacions que presentem -accessibles a text complet en ReDIVIA, el nostre repositori institucional- posen de manifest el lideratge de l'IVIA en la investigació mundial sobre el HLB i el caràcter crític que pot tindre la nostra coordinació amb les autoritats sanitàries autonòmiques, nacionals i europees.


 

Actualitat

Experts del Departament d'Agricultura de Xipre visiten l'IVIA per a formar-se en la gestió sostenible de Tuta absoluta

Dos experts del Departament d'Agricultura de Xipre, Christodoulos Hadjipetrou i Yiannis Kizzas, van realitzar una estada formativa de tres dies en l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries...

Dia internacional de la dona i la xiqueta en la ciència

El dimarts 11 de febrer es celebra el Dia internacional de la dona i la xiqueta en la ciència. L'edició 2025 es dedica a la salut mental de les investigadores i dones que treballen en l'àmbit STEM...

Jornada Tècnica sobre nous trips en cítrics

Dijous que ve 20 de febrer de 2025, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) celebrarà una jornada tècnica centrada en l'anàlisi de la creixent amenaça que representa Scirtothrips...

MORIAkiwi: Factors biòtics i abiòtics implicats en la síndrome del decaïment del kiwi (KVDS) i possibles estratègies de control

El kiwi és un dels cultius emergents i en expansió a Espanya, i en particular a la Comunitat Valenciana, per la seua rendibilitat i possibilitat de ser una alternativa al cultiu dels cítrics, i...

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter