Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Ves enrere Xipre reduïx les poblacions de Diaphorina citri, vector del HLB, gràcies al programa de control biològic promogut per l'IVIA

Xipre reduïx les poblacions de Diaphorina citri, vector del HLB, gràcies al programa de control biològic promogut per l'IVIA

Des de la detecció del psílid asiàtic (Diaphorina citri), vector del HLB, a Xipre en 2023, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) s'ha implicat en el control d'esta greu amenaça per a la citricultura mediterrània. En concret, la Unitat d'Entomologia del Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia dl'IVIA està col·laborant amb el govern xipriota per a desenrotllar un programa de control biològic contra el vector. Durant estos dos anys, l'IVIA ha dut a terme quatre missions científiques en territori xipriota en les quals han participat el Dr. Alejandro Tena, la Dra. Meritxell Pérez-Hedo i el Prof. Alberto Urbaneja. A més, ha proporcionat assessorament científic, suport tècnic, materials de formació i estratègies de resposta, participant activament en la planificació conjunta amb les autoritats locals i en accions de formació sobre el terreny.

En la més recent d'estes missions, realitzada entre el 6 i l'11 de maig de 2025 pel Prof. Alberto Urbaneja, va constatar in situ els esperançadors resultats del programa de control biològic basat en la introducció del parasitoide Tamarixia radiata i la identificació d'un parasitoide autòcton. Les observacions de camp van confirmar l'establiment i dispersió natural per tota l'illa del parasitoide Tamarixia radiata, així com d'una nova espècie de parasitoide nadiu. Lus anivelles de parasitisme han sigut molt elevats esta primavera i les poblacions de D. citri són molt més baixes que anys anteriors en tota l'illa. Un de les troballes més rellevants va ser la detecció en camp de la nova espècie de parasitoide que també parasita a D. citri amb una incidència notable. Esta nova espècie, genèticament diferenciada de Tamarixia radiata, es troba actualment en procés de descripció formal per part d'experts en taxonomia. Els programes de control biològic necessiten de diversos anys per a la seua correcta avaluació. Per això, l'IVIA continuarà treballant estretament amb les autoritats xipriotes i els socis internacionals, apostant per una col·laboració que ja està donant fruits concrets i de gran valor per a tota la regió mediterrània.

La missió va incloure reunions tècniques amb el Ministeri d'Agricultura de Xipre, representat per la Dra. Anthemis Melifronidou-Pantelidou (Cap de l'Àrea de Sanitat Vegetal i Normes de Comercialització de Productes Agrícoles), el Dr. Menelaos Stavrinides (Cyprus University of Technology), Nicos A. Seraphides (Investigador Principal en Protecció Vegetal del Departament d'Agricultura), així com el Dr. Mark Hoddle (Universitat de Califòrnia Riverside) i David Morgan (Departament d'Agricultura de Califòrnia). L'objectiu va ser revisar els avanços del programa i definir accions conjuntes per a consolidar els seus resultats.

L'IVIA, representat en esta ocasió pel Prof. Urbaneja, va participar a més en una jornada tècnica amb agricultors, associacions i personal tècnic local, en la qual es van presentar els assoliments aconseguits i es van debatre les pròximes etapes del programa. En este marc, el Prof. Urbaneja va exposar els resultats rellevants obtinguts per l'IVIA en el marc d'esta estreta col·laboració científica i institucional.

La participació de l'IVIA en este programa de gestió de Diaphorina citri a Xipre reforça el seu paper com a referent internacional en sanitat vegetal i control biològic; confirma el ferm compromís de l'institut amb la protecció de la citricultura mediterrània; i el desenrotllament de solucions sostenibles davant amenaces emergents com el HLB.


 

 

Actualitat

El programa "El camp a casa": el IVIA davant els nous reptes de l'agricultura.

En el programa 151 de El Camp a Casa, dedicat íntegrament a l'IVIA, es va oferir una completa panoràmica sobre l'actualitat i els reptes que enfronta el centre.

Avaluació de l'efecte de les cobertures de plàstic en els sòls agraris.

El Centre per al Desenrotllament de l'Agricultura Sostenible (CDAS) de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) està duent a terme un assaig per a avaluar l'efecte de diferents tipus de...

L'IVIA rep la visita d'Emilio Guerrieri coordinador del projecte europeu ASTER sobre agroecologia en tomaca

Del 6 al 8 d'abril de 2025, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) ha rebut la visita del Dr. Emilio *Guerrieri, coordinador del projecte europeu PRIMA-ASTER “Agroecology-inspired...

Aportacions destacades de l'IVIA en AgroMurcia 2025

Els passats dies 12 i 13 de març va tindre lloc a Cartagena una nova edició del congrés AgroMurcia que es va centrar en els nous riscos fitosanitaris per a l'agricultura mediterrània. En ell van...

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter