Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

L'IVIA participa en una Xarxa Estatal d'Investigació per a avançar cap a una gestió sostenible de plagues

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) forma part de la xarxa d'investigació recentment concedida per l'Agència Estatal d'Investigació sota el títol “Transició cap a una gestió de...

Xipre reduïx les poblacions de Diaphorina citri, vector del HLB, gràcies al programa de control biològic promogut per l'IVIA

L'IVIA ha dut a terme quatre missions científiques en territori xipriota. Ha proporcionat assessorament científic, suport tècnic, materials de formació i estratègies de resposta, participant...

Jornada del cultivo del kiwi en el IVIA (13/05/2025)

[NOVA JORNADA] El dimarts 13 de maig, en la Sala d'actes Eduardo Primo de l'IVIA, celebrarem una jornada per a actualitzar la informació sobre el cultiu del kiwi.

Actualitat

Ves enrere Avaluació de l'efecte de les cobertures de plàstic en els sòls agraris.

Avaluació de l'efecte de les cobertures de plàstic en els sòls agraris.

En les últimes dècades, la modernització de les tècniques agrícoles ha inclòs l'ús de cobertures plàstiques per a millorar la protecció i el rendiment dels cultius. Estes cobertures, mantes tèrmiques, geotèxtils o malles, modifiquen en l'albedo del sòl, un factor clau que afecta el balanç energètic i, per tant, al microclima del cultiu, del sòl, i la producció agrícola. L'albedo mesura la fracció de radiació solar reflectida per una superfície. El seu estudi és essencial per a optimitzar l'ús de l'aigua i millorar les condicions físiques del sòl, com la humitat i la temperatura.

El Centre per al Desenrotllament de l'Agricultura Sostenible (CDAS) de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) està duent a terme un assaig per a avaluar l'efecte de diferents tipus de cobertures plàstiques de diferents colors afecten l'albedo i la temperatura del sòl. L'objectiu és identificar quins materials milloren les condicions del sòl per al seu ús agrícola.

S'han  seleccionat quatre tipus de cobertures plàstiques amb característiques específiques: geotèxtil negre, geotèxtil marró, geotèxtil blanc i plàstic transparent (800 galgues). Per a mesurar l'albedo i les condicions del sòl de forma continuada, s'han  instal·lat dos piranòmetres, dos termògrafs de superfície i dos sensors d'humitat  i temperatura de sòl.

L'estudi busca determinar quin tipus de plàstics optimitza les condicions del sòl en termes d'humitat i temperatura que milloren la seua fertilitat i la productivitat del cultiu. Estes troballes podran ser aplicats per a millorar pràctiques agrícoles sostenibles i maximitzar l'eficiència en l'ús de l'aigua.

Este assaig representa un avanç significatiu en la investigació agrícola sostenible, proporcionant dades clau sobre com les cobertures plàstiques poden influir en el balanç energètic del sòl i contribuir a una producció més sostenible i eficient.


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter