Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Jornada IVIA: Noves tecnologies per a la detecció i monitorització de plagues i malalties

Actualment, la introducció de noves plagues i malalties és una de les majors amenaces de l'agricultura mediterrània. Amb la finalitat de millorar la detecció precoç de possibles brots i poder...

Un any més, diversos investigadors de l'IVIA han sigut inclosos en la llista de científics més destacats del món

La Universitat de Stanford (els EUA) acaba d’actualitzar la llista de científics més citats durant l'any 2023 i la llista de científics més citats, al llarg de tota la seua carrera investigadora,...

El Centre de Tecnologia postcollita de l'IVIA participa en el XXI Congrés de la Societat Espanyola de Fitopatologia, SEF2024

Els passats dies 16-19 de setembre de 2024 s'ha celebrat a Còrdova, en format presencial, el XXI Congrés de la Societat Espanyola de Fitopatologia, SEF 2024, al qual han assistit els membres del...

Actualitat

Ves enrere Estudi innovador de l'IVIA descobrix gens clau en la defensa i resposta a l'estrés dels cítrics i la seua relació amb el huanglongbing (HLB)

Estudi innovador de l'IVIA descobrix gens clau en la defensa i resposta a l'estrés dels cítrics i la seua relació amb el huanglongbing (HLB)


 

En el seu compromís per millorar la sostenibilitat i la resiliència dels cultius agrícoles, així com en la prevenció i lluita contra el HLB, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) ha dut a terme un innovador estudi, recentment publicat en la revista científica Frontiers in Plant Science. Este treball, titulat "Plant volatile-triggered defense in citrus against biotic stressors", ha avaluat l'eficàcia dels compostos volàtils de plantes per a activar mecanismes de defensa en cítrics, específicament en el patró Citrange carrizo, un híbrid entre Citrus sinensis i Poncirus trifoliata.

Els resultats de l'estudi destaquen com l'exposició al compost volàtil (Z)-3-hexenil propanoato ((Z)-3-HP) provoca canvis significatius en l'expressió genètica, incloent-hi la sobreexpresión de gens relacionats amb la immunitat de les plantes, l'activitat antioxidant, la defensa contra herbívors i la tolerància a l'estrés abiòtic. A més, les plantes exposades a (Z)-3-HP van mostrar repulsió cap a diverses plagues de cítrics i atracció cap als seus enemics naturals, la qual cosa va resultar en una disminució notable del rendiment de dos plagues clau dels cítrics.

Este estudi innovador, realitzat íntegrament en l'IVIA sota la direcció de la Dra. Meritxell Pérez-Hedo, de la Unitat d'Entomologia del Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia, subratlla no sols el potencial dels compostos volàtils en estratègies de control de plagues sostenibles, sinó també la importància d'estos mecanismes en la identificació de nous gens clau involucrats en la defensa i la resposta a l'estrés en els cítrics. Este avanç en el coneixement genètic obri noves vies per a la creació de sistemes agrícoles més resilients i menys dependents de plaguicides sintètics.

Significativament, l'estudi també connecta amb investigacions recents sobre el huanglongbing (HLB), una de les malalties més devastadores per als cítrics a nivell mundial. Poncirus trifoliata, un dels progenitors del patró Citrange carrizo, ha mostrat una certa tolerància al HLB i als seus vectors. Els nous coneixements sobre l'activació de mecanismes de defensa i la identificació de gens específics podrien ser crucials per a desenvolupar estratègies de maneig i resistència enfront d'esta malaltia. La contribució de P. trifoliata en l'activació de defenses contra estressors biòtics i abiòtics ressalta el seu potencial en programes de millorament genètic per a combatre el HLB.

El treball va ser parcialment finançat pel projecte núm. PID2020-113234RR-I00 del Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya a través de l'Agència Estatal d'Investigació (cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER) i pel projecte IVIA-52202F de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) de la Generalitat Valenciana (GVA) (este projecte és susceptible de ser cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu FEDER).

Per a més informació, es pot visitar ReDIVIA, el repositori institucional de l’IVIA: https://redivia.gva.es/handle/20.500.11939/8958


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter