Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Actualitat

Ves enrere Investigadors de tot el món es concentren a Còrdova per a la primera reunió del projecte europeu BeXyl

Investigadors de tot el món es concentren a Còrdova per a la primera reunió del projecte europeu BeXyl

Els científics afirmen que és necessari un nou enfocament per a gestionar els brots de Xylella fastidiosa a Europa, passant de la manera d'emergència a estratègies més sofisticades. Aquest és l'objectiu de BeXyl, un nou projecte d'investigació finançat per la UE per a fer front a la plaga vegetal més amenaçadora a Europa. Es calcula que les pèrdues econòmiques derivades de les malalties causades per patògens vegetals, com la Xylella fastidiosa, ascendeixen a mil milions de dòlars a l'any a tot el món.

BeXyl tindrà una duració de cinc anys (2022-26) i està finançat amb uns 7 milions d'euros pel programa d'investigació de la UE Horitzó Europa. La primera reunió dels participants en el projecte va tindre lloc a Còrdova (Espanya) del 17 al 19 d'octubre. "BeXyl significa 'Més enllà de la Xylella'; significa poder integrar diferents estratègies per a mitigar els brots de Xylella fastidiosa a la UE", va explicar la coordinadora del projecte, Blanca Landa. Un aspecte nou en BeXyl "és l'enfocament en les dimensions ecològica, social i econòmica", va afegir la investigadora del IAS-CSIC (Institut d'Agricultura Sostenible del Consell Superior d'Investigacions Científiques).

En BeXyl participen directament 31 socis de 14 països, amb el Regne Unit i Austràlia com a socis associats, i una junta d'accionistes amb la participació activa de més de 40 agències governamentals, vivers i associacions d'agricultors, ONG, agències governamentals i diversos grups operatius de l'Associació Europea d'Innovació, finançada per la UE. L'objectiu és crear una comunitat de científics, ciutadans i usuaris finals, des d'agricultors fins a responsables polítics, per a acurtar la distància entre la investigació i les aplicacions sobre el terreny. L'IVIA és un dels 31 socis que formen part del projecte i va estar representat en la reunió inaugural pels Drs. Antonio Vicent i Ester Marco Noales.

BeXyl també establirà una xarxa mundial de "parcel·les sentinella" que adquirirà dades d'una àmplia gamma de latituds i condicions. El projecte donarà suport a estudis sobre els factors que impulsen les epidèmies de Xylella fastidiosa a la UE i la millora dels mètodes de detecció del bacteri i els seus vectors, amb eines que van des de la tecnologia de teledetecció fins a l'olfacte dels gossos. Altres línies d'investigació són el tractament tèrmic per a garantir l'intercanvi segur de material vegetal, els trets genètics per a la resistència de les plantes, els bacteris capaços de reduir la propagació de la Xylella fastidiosa dins de les plantes i les solucions innovadores per a ajudar els agricultors a utilitzar eines sostenibles, com la gestió integrada de plagues, per a controlar els vectors del bacteri.

Al marge de la reunió, els científics van visitar 'Plantes Continental', un dels majors vivers d'oliveres d'Andalusia que produeix material vegetal certificat, i 'Fruits Moratalla', una finca de 1.400 hectàrees que produeix taronja, noguera, ametla i olivera amb mètodes superintensius.

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter