L'IVIA, en l'avantguarda del control integrat: brillant defensa de tesi doctoral de Chaymaa Riahi sobre defenses induïdes en cultius hortícoles - IVIA
Col·laborem amb
Origen i funcions
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.
L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.
Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).
L'IVIA participa en una Xarxa Estatal d'Investigació per a avançar cap a una gestió sostenible de plagues
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) forma part de la xarxa d'investigació recentment concedida per l'Agència Estatal d'Investigació sota el títol “Transició cap a una gestió de...
Xipre reduïx les poblacions de Diaphorina citri, vector del HLB, gràcies al programa de control biològic promogut per l'IVIA
L'IVIA ha dut a terme quatre missions científiques en territori xipriota. Ha proporcionat assessorament científic, suport tècnic, materials de formació i estratègies de resposta, participant...
Jornada del cultivo del kiwi en el IVIA (13/05/2025)
[NOVA JORNADA] El dimarts 13 de maig, en la Sala d'actes Eduardo Primo de l'IVIA, celebrarem una jornada per a actualitzar la informació sobre el cultiu del kiwi.
Ves enrere L'IVIA, en l'avantguarda del control integrat: brillant defensa de tesi doctoral de Chaymaa Riahi sobre defenses induïdes en cultius hortícoles
L'IVIA, en l'avantguarda del control integrat: brillant defensa de tesi doctoral de Chaymaa Riahi sobre defenses induïdes en cultius hortícoles
La investigadora Chaymaa Riahi ha defés amb èxit la seua tesi doctoral titulada "Taking advantage of zoophytophagous-induced plant defenses to improve pest management in horticultural crops", en un acte celebrat el passat 30 d'abril a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI). El treball, desenrotllat en la Unitat d'Entomologia de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), ha sigut dirigit per la Dra. Meritxell Pérez Hedo i el Prof. Alberto Urbaneja García. La ja doctora Chaymaa Riahi ha completat la seua formació doctoral amb estades d'investigació en la Universitat de Florida (els EUA) i en l'estació experimental IHSM La Mayora (CSIC), a Màlaga, on va dur a terme part dels experiments que conformen la seua tesi.
El tribunal acadèmic, compost per investigadors de reconegut prestigi —el Prof. Antonio Granell del IBMCP-CSIC (president), el Prof. Víctor Flors de l'UJI (secretari) i la Dra. Ainhoa Martínez Medina del EEZ-CSIC (vocal)—, va valorar molt positivament la qualitat científica i l'aplicabilitat dels resultats, atorgant a la tesi la màxima qualificació: Excel·lent cum laude.
La tesi aborda un dels desafiaments més rellevants per a l'agricultura mediterrània: reduir l'ús de plaguicides sense comprometre la productivitat, mitjançant l'aprofitament de mecanismes naturals de defensa que posseïxen les pròpies plantes. Entre les seues principals troballes, Riahi demostra que l'insecte zoofitófago Nesidiocoris tenuis actua com un doble aliat en tomaca, en induir la formació primerenca de tricomas glandulars tipus IV i augmentar la producció de acilsucres amb efecte repel·lent sobre Bemisia tabaci.
En cultius de pimentó (Capsicum annuum), la seua investigació revela l'enorme potencial d'uns certs compostos volàtils induïts per herbívors (HIPVs), com el (Z)-3-hexenil propanoato i el metil salicilato, capaços d'activar rutes hormonals de defensa (àcid jasmónico i salicílic), millorar la tolerància a l'estrés hídric i atraure enemics naturals com Orius laevigatus. Estos resultats obrin noves oportunitats per a integrar estratègies ecològiques de control de plagues en programes de producció sostenible.
Este treball, alineat amb els principis del maneig integrat de plagues (IPM) i amb la transició cap a una agricultura més resilient i sostenible, representa una valuosa contribució científica amb clares aplicacions en el sector hortícola. Amb la defensa d'esta tesi, Chaymaa Riahi culmina una etapa investigadora d'excel·lència, i des de l'IVIA se li transmet el més sincer reconeixement i el desig d'una brillant trajectòria científica en el futur.