Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

AgroAlimVal: un projecte FEDER orientat a millorar la qualitat i la sostenibilitat dels productes bàsics del sector agroalimentari valencià

El projecte AgroAlimVal és un projecte finançat per la Unió Europea, a través del Programa FEDER 2021-2027, que té com a objectiu general desenvolupar i implementar solucions innovadores, segures,...

Importants avanços per a millorar el control dels cotonets en el cultiu del caqui

Els pseudocóccids o cotonets s'han convertit en una de les principals plagues del cultiu del caqui a la Comunitat Valenciana, arribant a causar greus pèrdues econòmiques i amenaçant la viabilitat...

Actualitat

Ves enrere L'IVIA organitza la jornada “EL MEU COL·LE NO MALGASTA”, per a plantejar estratègies sobre com acabar amb el desaprofitament d'aliments a través del sistema educatiu

L'IVIA organitza la jornada “EL MEU COL·LE NO MALGASTA”, per a plantejar estratègies sobre com acabar amb el desaprofitament d'aliments a través del sistema educatiu

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), en col·laboració amb la Facultat de Magisteri i l'entitat Justícia Alimentària, organitzen la jornada EL MEU COL·LE NO MALGASTA amb l'objectiu d'abordar el desaprofitament alimentari a les aules d'una manera innovadora. Esta activitat se celebrarà el pròxim 18 de desembre a l'aula PB-04 de la Facultat de Magisteri (Campus de Tarongers de la Universitat de València, UV) a partir de les 17 hores.

La jornada s'estructura en tres blocs: la primera part abordarà la problemàtica del desaprofitament alimentari i la seua integració en el currículum des d'una perspectiva educativa; la segona part comptarà amb una taula d'experiències que mostrarà iniciatives realitzades en centres educatius; i finalment, es realitzarà una demostració de cuina d'aprofitament.

Presentarà la jornada Miquel A. Oltra (Vicedegà de Projecció Social, Transferència i Comunicació, Facultat de Magisteri, UV) i Inmaculada Marco (Directora General d'Indústria i Cadena Agroalimentària, Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca). Després d'això, María Ángeles Fernández-Zamudio, investigadora de l'IVIA i coordinadora de l'agenda tècnica del Pla d'acció per a previndre i reduir les pèrdues i el desaprofitament alimentari en la Comunitat Valenciana, destacarà la inadmissibilitat del desaprofitament alimentari i els seus impactes econòmics, socials i mediambientals.

Seguidament, Paloma Sánchez, del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, mostrarà com la LOMLOE pot ser una finestra d'oportunitats per a abordar el desaprofitament alimentari des de la perspectiva de la sostenibilitat escolar. A continuació, Berta Vidal, de la Fundació Espigoladors, presentarà la guia elaborada en el marc de l'agenda tècnica del Pla d'Acció que perseguix ajudar a previndre i reduir el desaprofitament alimentari en els menjadors escolars valencians i en la qual es recopilen una sèrie de bones pràctiques per a evitar que el menjar dels centres educatius es malgaste.

La jornada també comptarà amb una taula d'experiències en la qual es presentaran diferents iniciatives inspiradores: la primera, impulsada per les professores Tatiana Pina i María Calero des de la Facultat de Magisteri (UV); seguida d'experiències realitzades per alumnat d'esta facultat en diferents centres d'Educació Primària (CEIP Lluís Vives, CEIP Severí Torres, CEIP Pare Català i CEIP Lluís de Santàngel). A més, s'exposarà el projecte Escoles que Aprofiten, de l'organització Justícia Alimentària. I finalment, es compartiran les experiències del professorat de dos centres d'educació secundària, l'IES Enric Valor i l'IES Andreu Alfaro.

A mode de tancament de la jornada, hi haurà una demostració de cuina d'aprofitament a càrrec d'Alicia Valero, dietista-nutricionista i cuinera anti-malbaratament, seguida d'una degustació de les receptes preparades.

Esta activitat s'inclou dins del Pla d'Acció per a previndre i reduir les pèrdues i el desaprofitament alimentari a la Comunitat Valenciana impulsat per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. A més, algunes de les accions que es presentaran s'inclouen en el Projecte d'Innovació Educativa "El malbaratament alimentari com a problemàtica per a abordar la Sostenibilitat en la formació inicial del professorat " (UV-SFPIE_PID-2737027).

L'activitat és gratuïta i la seua inscripció pot formalitzar-se a través d'este enllaç: https://links.uv.es/g81Itru. A més, podrà visualitzar-se en streaming en el canal de retransmissions del Portal Agrari (https://portalagrari.gva.es/es/formacio-i-transferencia/transmissions-en-directe).


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter