Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Rellevant contribució de l'IVIA en la Plant and Animal Genome Conference (PAG30)

La trentena edició de la Plant and Animal Genome Conference (PAG 30) va tindre lloc del 12 al 18 de gener en Sant Diego (els EUA). El PAG 30. va reunir més de 3400 científics líders en la...

L'IVIA inaugura la sala d'actes “Eduardo Primo Millo”

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) va inaugurar ahir la Sala d'actes “Eduardo Primo Millo” en homenatge a un dels investigadors més destacats de la història del nostre institut.

L'IVIA participa en l'Avaluació Global de la Sanitat Vegetal

L'IVIA, a través de la seua Unitat de Micologia, ha contribuït en l'Avaluació Global de la Sanitat Vegetal realitzada per la Societat Internacional de Patologia Vegetal i que ha comptat amb...

Actualitat

Ves enrere Nova varietat d'arròs resistent a piriculària

Nova varietat d'arròs resistent a piriculària

La piriculària (Magnaporthe oryzae) és un fong que afecta les plantes d'arròs, podent malmetre les collites en unes poques setmanes. La sensibilitat a la infecció varia entre les diferents varietats, destacant l'arròs Bomba, una de les varietats més antigues que es cultiva hui dia, com una de les més susceptibles. Enguany, sense anar més lluny, les plantes d'aquesta varietat han resultat molt afectades, particularment en el nus de les tiges, minvant considerablement la producció de la collita.

El control de la malaltia és una tasca difícil per l'escassetat de productes fungicides autoritzats, la dificultat de la detecció precoç de la infecció i la possible aparició de resistència del fong als productes actius dels fungicides. L'ús de varietats resistents a piriculària és el desitjable per a fer front a la malaltia. Generar plantes resistents és una tasca difícil per tractar-se d'un caràcter complex i per l'alta taxa de mutació del fong, que burla fàcilment les defenses de la planta. Així i tot, al llarg dels anys, els programes de Millora de varietats han augmentat la resistència en les varietats actuals. Així, la qualitat de gra que presenta Bomba, amb un contingut en amilosa alta, es pot trobar en les varietats Albufera i Regina, que són molt més productives i més resistents a piriculària. No obstant això, queda molt camí per recórrer ja que la majoria de les varietats modernes que es cultiven en la Comunitat Valenciana presenten una resistència moderada al fong. En aquest sentit, l'IVIA està fent esforços per a generar noves varietats resistents, mitjançant mètodes clàssics i moderns, com l'edició genòmica.

Com a fruit d'aquesta línia d'investigació, mitjançant creuaments per pol·linització amb varietats portadores de gens de resistència, s'han generat tres varietats resistents a piriculària i que, a més, presenten un bon rendiment. Enguany s'ha sol·licitat ja la inscripció en el Registre de Varietats Comercials de la primera d'aquestes varietats a l'espera de, pròximament, l'alliberament de dues varietats més.

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter