Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Oferta de contracte predoctoral finançat per el programa Santiago Grisolía

L'IVIA oferta un contracte predoctoral, finançat per el programa Santiago Grisolía, per a realitzar una tesis doctoral emmarcada dins el projecte "Millora de la sostenibilitat de la producció...

III Jornada Postcollita de Cítrics

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), AgroBank i Poscosecha.com organitzen la III Jornada Postcollita de Cítrics que tindrà lloc dijous 19 de setembre a les 15.30 en l'Edifici Banc...

Actualitat

Ves enrere Subproductes de l'oliva en pinsos de porcí: més enllà d'una font de nutrients

Subproductes de l'oliva en pinsos de porcí: més enllà d'una font de nutrients


 

Un estudi dut a terme per la línia d'Alimentació Animal del Centre d'Investigació i Tecnologia Animal (CITA) de l'IVIA a Segorbe (Castelló) i publicat recentment en la revista Frontiers in Microbiology, revela que la inclusió de subproductes de la producció d'oli d'oliva en pinsos per a porcí millora la salut intestinal dels animals a través de canvis en la microbiota intestinal i el seu patró de fermentació. Este treball s'ha realitzat en col·laboració amb investigadors de la Fundació Fisabio, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Politècnica de Madrid i el Centre de Citricultura i Producció Vegetal de l'IVIA.

Estudis previs en el grup ens indiquen que, en concret, la pinyolada d'oliva deshidratada és un subproducte apte per a ser incorporat en pinsos de porcí d'esquer a nivells moderats (10-12%). No obstant això, este recent estudi demostra que, a més de ser una font de nutrients capaç de substituir part dels cereals en els pinsos, estos subproductes tenen la capacitat de modular la microbiota intestinal cap a un perfil més favorable en termes de salut intestinal. En este estudi, els animals alimentats amb pinyolada d'oliva van mostrar una major abundància de bacteris del phylum Plactomycetota, del gènere Allisonella i d'un gènere no identificat de la família Eggerthellaceae. Estos canvis a nivell microbiològic van derivar en una major concentració d'àcids grassos de cadena curta (àcid acètic, butíric, caproic i heptanoic) provinents de la fermentació dels nutrients per estos bacteris en l'intestí. Tots dos, el canvi en el perfil microbiològic i la major concentració d'àcids grassos de cadena curta estan relacionats amb una millor salut intestinal amb efectes positivos sobre la resposta inflamatòria i la morfologia intestinal dels animals.

L'elevat contingut en fibra insoluble i biocompostos com els compostos fenòlics d'éstos subproductes poden ser la causa d'estos efectes. D'una banda, és conegut que la fibra insoluble exercix un efecte prebiòtic a nivell intestinal, promovent el creixement de bacteris beneficiosos i, d'altra banda, els compostos fenòlics tenen un reconegut efecte antioxidant i antimicrobià. A més, este estudi identifica poblacions bacterianes específiques que podrien associar-se amb una millora de l'aprofitament de l'energia de la dieta per part dels animals.

En conclusió, els subproductes agroindustrials com la pinyolada d'oliva en els pinsos de porcí no són només una font de nutrients ja que, degut a la seua composició, estos poden comportar-se com a ingredients funcionals amb un elevat potencial per a millorar la salut intestinal dels animals. Este és un exemple més dels beneficis d'aplicar l'economia circular en ramaderia.

Este treball ha estat finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (Projecte RTI-2018-095246-B-C22) i pel projecte de l’IVIA AgroAlimVal (52201), cofinançat per la Unió Europea mitjançant el programa FEDER 2021-2027 per a la Comunitat Valenciana.

Els principals resultats d'este estudi poden consultar-se en ReDIVIA, el repositori institucional de l'IVIA.

Continuem treballant per a aconseguir una producció animal més sostenible a través de l'alimentació!


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter