Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Èxit d'assistència a la I Jornada postcollita de Cítrics, organitzada per l'IVIA i Poscosecha.com, amb més de 450 inscrits

El sector citrícola espanyol es caracteritza per la seua vocació comercialitzadora, sent la Comunitat Valenciana la primera regió exportadora del món. En aquest context, resulta fonamental estendre...

Seminari cientificotècnic “Agricultura de precisió com a eina per a un maneig més sostenible dels agro-ecosistemes”

L'agricultura de precisió comprén un concepte nou que té per objectiu optimitzar el maneig de la producció agrícola tenint en compte la variabilitat del agroecosistema. El present seminari té per...

Actualitat

Ves enrere Trajectòria i llegat de Marisa Badenes, una de les científiques més destacades en la història de l'IVIA

Trajectòria i llegat de Marisa Badenes, una de les científiques més destacades en la història de l'IVIA

El dia 2 de setembre ens va deixar Marisa Badenes Catalá, benvolgudíssima companya i una de les científiques més importants de la llarga història de l'institut.

Doctora Enginyera Agrònom per la Universitat Politècnica de València, Marisa era professora d'investigació i coordinadora del Centre de Citricultura i Producció Vegetal de l'IVIA. Va ser durant molts anys la responsable dels programes de millora genètica d'albercoc, bresquillera, nispro, caqui i kiwi i una autoritat de primer ordre en la Fructicultura internacional.

Va realitzar la seua tesi doctoral en l'IVIA i, després de la seua formació postdoctoral en UC Davis (Califòrnia), es va reincorporar a la Unitat de Fructicultura de l'IVIA de la mà del Dr. Gerardo Llácer. Tots dos van iniciar llavors un dels dos primers programes espanyols de millora genètica d'albercoc, gràcies al qual s'han obtingut varietats resistents a sharka, la qual cosa va permetre la identificació del gen responsable de la resistència a aquest virus en albercoc, fita de gran impacte internacional. Al llarg de la seua carrera va participar en l'obtenció de noves varietats d'albercoc, bresquilla, nectarina, nispro o caqui, millorant així les expectatives del panorama varietal de la Comunitat Valenciana, ampliant tant el calendari de floració o maduració, així com altres caràcters de qualitat.

Malgrat la seua prematura pèrdua, la seua trajectòria científica és extensíssima, coordinant un gran nombre de projectes internacionals, nacionals i empresarials. Mai va oblidar el deure de tot científic de transmetre el seu saber i experiència: va ser docent de la Universitat Politècnica de València en els Màsters Universitaris en Millora Genètica Vegetal i en Biotecnologia Molecular i Cel·lular de Plantes, o en el Grau de Biotecnologia, entre altres. Va formar a nombrosos doctors que continuaran la seua labor investigadora i va dirigir multitud de treballs final de carrera i màster. Tot això ha contribuït a la formació d'investigadors de prestigi que estan desenvolupant la seua labor en centres públics i empreses privades tant espanyoles com internacionals. La seua producció científica és de les majors de la Comunitat Valenciana, tant en volum com en impacte. Dins d'aquest esperit de transferència i difusió de coneixement, mai va oblidar la seua dedicació al sector agroalimentari, publicant un enorme nombre d'articles de divulgació i mantenint una participació constant en les activitats de difusió sectorial. És per això que Marisa fora una persona tan volguda i admirada per tots en el sector.

La seua categoria científica i humana la va convertir en una referència en el seu camp a nivells tant nacional com internacional. Entre molts altres càrrecs, va ser vicepresidenta del grup de treball del nispro de la Internacional Society of Horticultural Science (ISHS), secretària general de la European Association for Research on Plant Breeding, coordinadora adjunta d'Agricultura de la ANEP, i en l'actualitat era coordinadora adjunta de l'Agència Espanyola d'Investigació (AEI).

No és fàcil resumir la carrera tan prolífica i tot això no són més que unes breus pinzellades que mostren l'extensió i l'impacte del treball i trajectòria d'una dona irrepetible a la qual tots tirarem moltíssim de menys.

El dijous 8 de setembre, a les 7 de la vesprada, se celebrarà una eucaristia en la seua memòria en l'Ermita de Alfinach.

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter