Un estudi del Grup d'Horticultura de l'IVIA posa en valor les qualitats de les varietats tradicionals de fessols de la Comunitat Valenciana - IVIA
Col·laborem amb
Origen i funcions
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.
L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.
Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).
Aportacions destacades de l'IVIA en AgroMurcia 2025
Els passats dies 12 i 13 de març va tindre lloc a Cartagena una nova edició del congrés AgroMurcia que es va centrar en els nous riscos fitosanitaris per a l'agricultura mediterrània. En ell van...
Nous avanços de l'IVIA en el coneixement i l'estratègia enfront del HLB
El huanglongbing o HLB és una malaltia bacteriana que representa la major amenaça per a la citricultura a tot el món. Considerada incurable, es transmet de manera natural a través d'insectes...
Jornada sobre noves estratègies per al control de plagues i malalties en caqui [NOVA DATA]
[NOVA DATA] El proper dijous 27 de març, a la Sala d'Actes Eduardo Primo de l'IVIA, celebrarem una jornada per actualitzar la informació sobre les plagues i malalties en caqui i les estratègies per...
Ves enrere Un estudi del Grup d'Horticultura de l'IVIA posa en valor les qualitats de les varietats tradicionals de fessols de la Comunitat Valenciana
Un estudi del Grup d'Horticultura de l'IVIA posa en valor les qualitats de les varietats tradicionals de fessols de la Comunitat Valenciana
Investigadores del grup d'Horticultura del I'IVIA han publicat un estudi a la revista Journal of Food Composition and Analysis que posa en valor la riquesa nutricional i nutracèutica de les varietats tradicionals de fesols cultivats a la Comunitat Valenciana. El treball destaca la gran diversitat genètica d'estes varietats locals i el seu potencial per a fortalir la biodiversitat agrícola, millorar la seguretat alimentària i contribuir a una producció més sostenible en l'actual context de canvi climàtic.
L'estudi analitza la composició nutricional i bioactiva de deu varietats tradicionals de fesol en comparació amb una varietats comercials. Els resultats demostren que moltes d'estes varietats autòctones presenten un perfil nutricional superior en termes de minerals essencials, com a calci, ferro i zinc, així com un major contingut d'àcids grassos beneficiosos i antioxidants naturals. Entre elles, destaca especialment la varietat "Roget", cultivada tradicionalment en municipis com Catarroja i Silla, que mostra una notable concentració de compostos antioxidants i minerals essencials, a més d'un alt valor gastronòmic. La seua adaptació a les condicions agroclimàtiques locals la convertix en un cultiu amb gran potencial dins de l'agricultura sostenible.
Este treball posa en relleu la importància de conservar i revaloritzar les varietats tradicionals de fesol, el cultiu del qual ha disminuït en les últimes dècades a causa de la introducció de varietats comercials d'alt rendiment. No obstant això, estes varietats locals oferixen avantatges únics, no sols en termes de qualitat i sabor, sinó també en la seua capacitat per a aportar diversitat genètica als sistemes agrícoles, augmentant la resiliència enfront de malalties i canvis ambientals. En el cas del "Roget", el seu contingut en antioxidants i el seu perfil nutricional el convertixen en un aliment especialment interessant des del punt de vista de la salut, amb possibles beneficis en la prevenció de malalties relacionades amb l'estrés oxidatiu. A més de les seues propietats nutricionals, l'estudi subratlla el valor cultural i econòmic d'estes varietats, que han sigut cultivades i seleccionades durant generacions per agricultors locals. La recuperació d'estos llegums no sols contribuïx a la preservació del patrimoni agrícola valencià, sinó que també representa una oportunitat per al desenrotllament de models de producció més sostenibles, basats en cultius adaptats a l'entorn i amb menor dependència d'inputs externs.
El Grup d'Horticultura de l'IVIA, en col·laboració amb altres centres d'investigació, continua treballant en la caracterització i millora de cultius autòctons, promovent la conservació de l'agrodiversitat valenciana i la seua incorporació en estratègies de producció sostenible. Estudis com este reforcen la necessitat d'impulsar polítiques de protecció i foment de varietats tradicionals com el "Roget", assegurant la seua presència en els mercats i fomentant el seu consum en el marc d'una dieta equilibrada i saludable.
Poden accedir al text complet de l'estudi a ReDIVIA, el repositori institucional de l'IVIA.