Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Aportacions destacades de l'IVIA en AgroMurcia 2025

Els passats dies 12 i 13 de març va tindre lloc a Cartagena una nova edició del congrés AgroMurcia que es va centrar en els nous riscos fitosanitaris per a l'agricultura mediterrània. En ell van...

Nous avanços de l'IVIA en el coneixement i l'estratègia enfront del HLB

El huanglongbing o HLB és una malaltia bacteriana que representa la major amenaça per a la citricultura a tot el món. Considerada incurable, es transmet de manera natural a través d'insectes...

Jornada sobre noves estratègies per al control de plagues i malalties en caqui [NOVA DATA]

[NOVA DATA] El proper dijous 27 de març, a la Sala d'Actes Eduardo Primo de l'IVIA, celebrarem una jornada per actualitzar la informació sobre les plagues i malalties en caqui i les estratègies per...

Actualitat

Ves enrere Un investigador de l'IVIA ha sigut guardonat amb una prestigiosa beca de l'Organització Europea i Mediterrània per a la Protecció Vegetal (EPPO)

Un investigador de l'IVIA ha sigut guardonat amb una prestigiosa beca de l'Organització Europea i Mediterrània per a la Protecció Vegetal (EPPO)

El Dr. Félix Morán, investigador postdoctoral del Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), ha sigut guardonat amb el prestigiós premi EPPO Jens-Georg Unger Plant Health Fellowship for International Cooperation in Plant Health. Este reconeixement, atorgat per l'Organització Europea i Mediterrània per a la Protecció de les Plantes (EPPO), és un homenatge a la destacada trajectòria del Dr. Jens-Georg Unger, la labor i la visió del qual en la Sanitat Vegetal van marcar un llegat en la cooperació internacional.

El Dr. Morán, qui va realitzar la seua tesi doctoral en l'IVIA sota la direcció dels doctors Antonio Olmos i Ana Belén Ruiz García, i actualment treballa sota la direcció de la Dra. Ester Marco Noales, ha sigut un dels dos investigadors seleccionats per l'EPPO per a rebre esta distinció en la seua edició de 2024, juntament amb el Dr. Nathan Hayes (Biosecurity, Government of Jersey). El guardó subratlla la importància de la cooperació internacional en la Sanitat Vegetal i fomenta la continuïtat de projectes innovadors que aborden els reptes emergents en la protecció de cultius.

El projecte presentat pel Dr. Morán, titulat "Evaluation and Application of High-Throughput Sequencing Techniques in Plant Pathology Diagnostics: A Comparative Study of Oxford Nanopore and Illumina Technologies", es desenrotllarà en el Plant Health Laboratory de ANSES, a Angers, França, sota la direcció del Dr. Pascal Gentit. El objectiu de este treball és avaluar i optimitzar tècniques de seqüenciació d'alt rendiment per a la detecció i diagnòstic d'agents fitopatògens, abordant la creixent amenaça de plagues i malalties introduïdes pel comerç global de plantes.

El projecte pretén comparar tecnologies de seqüenciació de segona i tercera generació, explorant la seua aplicabilitat en la lluita contra organismes fitopatògens declarats prioritaris a la regió EPPO, com els bacteris associats al Huanglongbing (HLB) en cítrics i els virus del gènere Begomovirus en diverses espècies vegetals. Este enfocament respon a la necessitat de ferramentes diagnòstiques avançades que puguen implementar-se eficaçment, alineant-se amb els estàndards i directrius internacionals en Sanitat Vegetal.

El premi posa de manifest l'excel·lència de l'IVIA en la investigació científica aplicada a la Protecció Vegetal i reforça el seu compromís amb l'avanç del coneixement i la innovació tecnològica en benefici d'una agricultura sostenible.


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter