Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Oferta pública de personal laboral de l'IVIA per a 2023 (II)

Oferta pública de 14 places amb contracte laboral a càrrec de diversos projectes d’investigació de l'IVIA

Nova edició del València BC - Simposi Internacional sobre Biocontrol en Agricultura - Comunitat Valenciana

El control biològic s'ha convertit en una eina fonamental per a mantindre els nostres cultius lliures de plagues i malalties, i en la punta de llança d'una agricultura moderna, globalitzada i...

Actualitat

Ves enrere Un treball publicat per investigadors de l'IVIA revela el paper de la polpa cítrica com a ingredient funcional en alimentació de porcí

Un treball publicat per investigadors de l'IVIA revela el paper de la polpa cítrica com a ingredient funcional en alimentació de porcí

La polpa cítrica és un subproducte de la indústria agroalimentària que pot ser utilitzat com a font de nutrients en alimentació animal, tal com indiquen nombrosos treballs publicats fins al moment. A més, el seu ús en alimentació animal contribueix a la pràctica de l'Economia circular en ramaderia i a la millora de la sostenibilitat del sector.

Un recent treball publicat per investigadors del grup d'Alimentació Animal de l'IVIA en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, la Universitat Politècnica de Madrid, l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i l'empresa ADM-Biópolis en la revista Scientific Reports revela que, a més de ser una font d'energia i nutrients en els pinsos per a porcí, la polpa cítrica és capaç de modificar la microbiota fecal dirigint-la cap a un perfil relacionat amb una millor salut intestinal. Estos efectes sobre la microbiota intestinal podrien estar relacionats amb la millora de la utilització i absorció de la proteïna i aminoàcids dels pinsos en l'intestí  prim, segons es dedueix del perfil metabolòmic trobat en sèrum sanguini i femta dels animals alimentats amb polpa cítrica. A nivell digestiu, una millora de l'aprofitament dels compuestos nitrogenats (proteïna i aminoàcids) en l'intestí prim és positiva, ja que redueix la taxa de fermentació d'aquestos en l'intestí gros, i els efectes negatius d'aquesta fermentació en la salut intestinal. L'efecte prebiòtic de la fibra i antimicrobià dels biocompostos que contenen els cítrics podrien ser els responsables dels resultats obtinguts en aquest treball.

Estes troballes revelen el potencial dels subproductes agroindustrials rics en fibra i biocompostos (especialment, els derivats de fruites i verdures) com a ingredients capaços de millorar la salut intestina en porcí. A més, els resultats trobats suggereixen els mecanismes d'acció que podrien estar darrere d'aquestos efectes, i que podrien fins i tot ser vàlids per a altres espècies com l'espècie  humana.

Poden accedir al text complet de l'article a ReDivia, el repositori institucional de l'IVIA


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter