Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

 

FSE

FEDR

Ministerio de Economía y Competitividad

MORIAkiwi: Factors biòtics i abiòtics implicats en la síndrome del decaïment del kiwi (KVDS) i possibles estratègies de control

MORIAkiwi: Factors biòtics i abiòtics implicats en la síndrome del decaïment del kiwi (KVDS) i possibles estratègies de control

El kiwi és un dels cultius emergents i en expansió a Espanya, i en particular a la Comunitat Valenciana, per la seua rendibilitat i possibilitat de ser una alternativa al cultiu dels cítrics, i perquè el kiwi és una de les fruites tropicals i exòtiques més demandades en el mercat europeu pel seu alt valor nutricional. En 2012, les plantacions de kiwi a Itàlia (tercer productor mundial després de la Xina i Nova Zelanda) es van veure afectades per una greu malaltia d'etiologia desconeguda que afectava les arrels, comunament coneguda com "Moria" o síndrome del decaïment del kiwi (KVDS). La rapidesa la seua d'expansió va generar que en 2020 ja s'associaren a esta síndrome una reducció del 10-25% de la superfície cultivada en este país i unes pérdidas econòmiques de 300.000.000,00 €. Si bé el suposat paper de la microbiota del sòl encara continua sent desconegut, prompte es va observar que l’estrés per embassada a l'entorn de l'arrel estava clarament associat amb el KVDS.

Fotos de kiwis en planta
En 2020, es van detectar las primeres plantacions afectades per decaïment del kiwi a València (Espanya), en concret en les varietats Dori i Hayward. Els símptomes inicials van ser clorosis, marcidura, pèrdua de massa foliar, reducció de la grandària dels fruits, mort regressiva de branques, i, finalment, col·lapse total de la planta afectada. El col·lapse de les plantes afectades se produïx a les poques setmanes d'observar-se las primeres manifestacions de la síndrome, especialment durant l'estiu que és l'època de màxima evapotranspiració de la planta. Encara que no s'han observat estos símptomes en altres regions productores de kiwi a Espanya, els símptomes observats a València són similars als descrits per a KVDS a Itàlia.

Per tant, l'objectiu d'este projecte és investigar els principals estressos abiòtics i els organismes implicats en la síndrome del decaïment del kiwi (KVDS) en zones afectades a Espanya i trobar les millors mesures de control integrat per a assegurar el futur d'este cultiu.

El projecte te com a objectius:

  • Avaluar i descriure les comunitats de fongs i oomicets presents en les arrels i el sòl en les plantacions de kiwi que mostren símptomes de KVDS i comparar-les amb aquelles comunitats presents en àrees asimptomàtiques utilitzant un enfocament convencional i de seqüenciació massiva.
  • Confirmar els postulats de Koch: comprovar la patogenicitat dels fongs i oomicets detectats en les plantacions de kiwi que mostren símptomes de KVDS per a així poder determinar quins organismes són responsables dels símptomes observats en les zones afectades.
  • Atés que uns certs patrons han mostrat tolerància al KVDS: avaluar la susceptibilitat/tolerància dels patrons de kiwi quan s'enfronten a estressos abiòtics com l'embassada i la clorosis fèrrica. S'estudiaran les respostes fisiològiques, bioquímiques i moleculars de les plantes davant aquelles condicions abiòtiques adverses que poden limitar el seu cultiu a Espanya.
  • Es recopilaran dades de la incidència de la malaltia i es realitzaran estudis epidemiològics.
  • El objectiu final és desenrotllar o optimitzar un control integrat del KVDS, mitjançant l'ús de mesures agrícoles, agents de control biològic i l'avaluació de patrons tolerants a l'estrés abiòtic i biòtic.

L'equip d'investigació del IVIA està format per:

  • Dra. Ana M Pérez Sierra (IP), el Dr. Antonio Vicent de la Unitat de Micología del Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia
  • Dra. Mary-Rus Martínez-Cuenca del Centre de Citricultura i Producció Vegetal

Duració del projecte: 3 anys MORIAkiwi és un projecte de la modalitat RTA (PID2023-147748OR-I00) concedit en la convocatòria dels Projectes de Generació de Coneixement 2023 i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya i l'Agència Estatal d'Investigació.