Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

creasing o clareta

Creasing o clareta

Creasing o clareta

DESCRIPCIÓ

El creasing o clareta és una alteració de l'escorça dels agres que es caracteritza per la presència de xicotetes clivelles i trencaments en el teixit blanc de la pell (albedo) que es corresponen amb àrees de depressió en el teixit extern de la pell (flavedo).
S'admet que la clareta s'origina en les primeres fases del desenvolupament del fruit com a conseqüència del trencament enzimàtic de les parets de les cèl·lules de l'albedo. Amb el trencament d'aquestes parets, el teixit es danya separant-se les cèl·lules  i apareixent les clivelles que impedeixen la connexió entre elles.
Els primers símptomes de la clareta són detectables als 8 dies del quallat, als dos mesos ja s'observa la desintegració de l'albedo, no obstant això els símptomes sol s'evidencien a l'inici de la maduració.
A més del caràcter genètic d'aquesta afecció, s'ha observat que també influeix en aquesta alteració, el tipus d'inflorescència on se situa el fruit, les condicions climàtiques i del sòl, els períodes de sequera o les àmplies fluctuacions d'humitat.
S'ha observat també que quan les collites són elevades, s'incrementa l'afecció. Això ens pot portar a pensar que les mateixes condicions climàtiques que promouen el desenvolupament del fruit, estimulen l'aparició de la clareta.
El maneig del cultiu també pot afectar la major o menor incidència de la clareta, fertilitzacions creixents de nitrogen incrementen aquesta, mentre que elevats nivells de potassi disminueixen la incidència de l'alteració.
Les aplicacions d'àcid giberèlic en els primers estats de desenvolupament del fruit redueixen la incidència de la clareta.

TRACTAMENT PREVENTIU DE LA "CLARETA"

15.06.2015. Moncada

En aquelles parcel·les que de manera reincident presenten l'alteració coneguda com a "col·lapse de l'albedo", "creasing" o "clareta" dels fruits cítrics, la qual pot causar greus danys comercials en les collites, l'IVIA recomana als agricultors, que efectuen, durant la primera quinzena de juliol, una polvorització foliar a base de:

Àcid giberèlic (GA3) addicionat de nitrat càlcic [(NO3)2 *Ca] al 2%.

En funció de com evolucione la climatologia al llarg del pròxim mes, informarem sobre si és convenient repetir el tractament en un altre moment del període autoritzat.

Per a no agreujar la incidència d'aquesta alteració, és necessari evitar dèficits hídrics en les plantes durant l'estiu, mantenint un adequat nivell d'humitat en el sòl.

 

Resolució de l'autorització excepcional d'ús d'àcid giberèlic en cítrics per la clareta