Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere El projecte IVIA “AgrIntel·ligència-CV”, cofinançat per FEDER i la GVA, desenvoluparà ferramentes tecnològiques per a incorporar l'agricultura de precisió a la gestió del camp valencià.

El projecte IVIA “AgrIntel·ligència-CV”, cofinançat per FEDER i la GVA, desenvoluparà ferramentes tecnològiques per a incorporar l'agricultura de precisió a la gestió del camp valencià.


L'agricultura valenciana necessita un impuls modernitzador que li permeta mantindre la seua rendibilitat, competitivitat i sostenibilitat en un entorn, cada vegada més canviant, per la pressió del canvi climàtic i la globalització. Este impuls passa per desenvolupar una agricultura cada vegada més digitalitzada. En este sentit, la Agricultura 4.0 oferix ferramentes, cada vegada més sofisticades, per a obtindre dades del cultiu i que l'agricultor puga prendre decisions informades i actuar racionalment, allí on és necessari i en la quantitat precisa. Amb la intenció de facilitar la implementació d'estes ferramentes, adaptades a les característiques de la nostra agricultura, naix el projecte “AgrIntel·ligència”, impulsat pel Centre de Agroingeniería de l'IVIA.

Este projecte desenvolupa sistemes capaços de recopilar i analitzar informació d'interés agronòmic i mediambiental, amb diferents resolucions temporals, espacials i espectrals, per a generar models que permeten recolzar les decisions de gestió de la producció agrària, així com desenvolupar tecnologia i dispositius per a actuar de manera precisa, mecanitzada, automatitzada i adaptada a la variabilitat de las explotaciones valencianes i per a assegurar la qualitat de la producció.

El projecte s'estructura en tres objectius específics, que es desenvoluparan, de manera independent però coordinada, a través de tres paquets de treball:

  1. El primer s'ocupa del desenvolupament de models per al monitoratge de la producció agrària, basats en l'ús complementari de sèries històriques d'imatges satel·litàries, aèries i terrestres, dades edafològiques, hídriques i fisiològiques (georeferenciades a partir de sensors i mesures analítiques ja disponibles), i dades agroclimàtiques, així com altres dades subministrades per la Generalitat i diverses agències estatals. D'altra banda, s'estan creant ferramentes per a la determinació precisa de l'ús del sòl agrícola, la detecció de terres abandonades i el monitoratge de la PAC. Així mateix, s'estan desenvolupant aplicacions per a ajudar a la presa de decisions, a nivell d'explotació, en l'àmbit de la detecció d'estressos biòtics i la predicció de collita.
  2. El segon paquet de treball s'ocupa del desenvolupament de sensors i robots agrícoles sensoritzats, elèctrics i autònoms per al monitoratge del cultiu, adaptats a les condicions de producció agrària de la Comunitat Valenciana, amb capacitat per a prendre imatges en zones de l'espectre visibles i no visibles, recopilar dades agronòmiques i realitzar operacions agrícoles bàsiques. A més, s'han desenvolupat aplicacions informàtiques i models basats en quimiometria i intel·ligència artificial per a la inspecció de l'estat vegetatiu i nutricional del cultiu i el fruit pre i postcollita, a partir de dades proporcionades per sensors en camp i postcollita.
  3. Finalment, el tercer paquet de treball elabora sistemes i procediments per a l'actuació precisa, mitjançant el desenvolupament d'algorismes que faciliten la presa de decisions en l'aplicació d'inputs i la seua implementació en vehicles aeris no tripulats i en màquines intel·ligents. Estos equips intel·ligents es podran programar per a seguir trajectòries definides i actuar adaptándose en temps real a la variabilitat del sistema. L'abordatge d'este objectiu permet, també, l'evaluació de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social dels sistemes i permetrà determinar la viabilitat econòmica i l'impacte social dels processos.

El projecte AgrIntel·ligència-CV està cofinançat per la Generalitat Valenciana i la Unió Europea a través del FEDER i forma part del Programa per a la CV 2021-2027.

En la videoteca del nostre portal es troba el vídeo promocional del projecte.