Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere Un treball del grup d'Horticultura de l'IVIA amplia el coneixement sobre la resposta de tolerància a l'estrés hídric en pimentó

Un treball del grup d'Horticultura de l'IVIA amplia el coneixement sobre la resposta de tolerància a l'estrés hídric en pimentó

Les investigadores Dra. Ángeles Calatayud i Yaiza G. Padilla del grup d'Horticultura de l'IVIA, juntament amb els científics de la UPV Dr. Salvador López-Galarza i Ramón Gisbert, del IBMCP Dr. Eduardo Bueso i col·laboradors i investigadors de la Università Cattolica del Sacro Cuore (Piacenza, Itàlia) han publicat el treball de recerca   amb títol “New insights into short-term water stress tolerance through transcriptomic and metabolomic analyses on pepper roots” en la revista Plant Science.

Aquest treball amplia el coneixement sobre la resposta de tolerància a l'estrés hídric en pimentó, mitjançant l'estudi transcriptòmic i metabolòmic de la resposta radicular del patró NIBER®. NIBER® és un patró tolerant a estrés salí i hídric registrat per l'IVIA i la UPV.

Els resultats mostren que quan es compara la resposta en arrels de NIBER® amb la d'una accessió no tolerant en absència d'estrés, existeixen diferències constitutives entre tots dos que estan relacionades amb la resposta a estrés, com és la detoxificació d'espècies reactives de l'oxigen. Sota condicions d'estrés hídric, en NIBER® es produeix un ràpid augment en l'expressió de factors de transcripció com DREBs i MYC i un increment en la concentració d'auxines, àcid abscísic i àcid jasmònic. A més, en NIBER® es promou la síntesi de sucres osmoprotectors com ara rafinosa i trehalosa, i metabòlits antioxidants com la espermidina. En les arrels del NIBER® es cuantificà un contingut menor de glutatió oxidat respecte a l'accessió no tolerant en condicions d'estrés hídric, la qual cosa indica un menor mal oxidatiu. Finalment, l'expressió d’aquaporines i chaperones es veu augmentada en NIBER®. Aquests resultats mostren les estratègies de tolerància més rellevants en arrels de NIBER® per a fer front a l'estrés hídric, i amplien el coneixement existent sobre les respostes a aquest estrés en plantes de pimentó.

El treball està disponible en Open Access a ReDivia, el repositori institucional de l’IVIA (https://redivia.gva.es/handle/20.500.11939/8664) i a la página web de Plant Science (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168945223001486)