AgroAlimVal: un projecte FEDER orientat a millorar la qualitat i la sostenibilitat dels productes bàsics del sector agroalimentari valencià - IVIA
Col·laborem amb
Origen i funcions
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.
L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.
Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).
Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer
La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...
Investigadors del Centre de Tecnologia postcollita (CTP) de l'IVIA participen en una monografia sobre protocols actualitzats per a l'envasament d'aliments
Els investigadors del Centre de Tecnologia postcollita (CTP) de l'IVIA, Prof. Lluís Palou i Dra. María Bernardita Pérez-Gago són els autors del capítol titulat “Antifungal Activity of Edible Films...
Ves enrere AgroAlimVal: un projecte FEDER orientat a millorar la qualitat i la sostenibilitat dels productes bàsics del sector agroalimentari valencià
AgroAlimVal: un projecte FEDER orientat a millorar la qualitat i la sostenibilitat dels productes bàsics del sector agroalimentari valencià
El projecte AgroAlimVal és un projecte finançat per la Unió Europea, a través del Programa FEDER 2021-2027, que té com a objectiu general desenvolupar i implementar solucions innovadores, segures, saludables i sostenibles, econòmica, social i mediambientalment, per a rellançar la producció, transformació i comercialització dels productes que conformen els pilars del sector agroalimentari de la Comunitat Valenciana: cítrics, fruiters, hortalisses, arròs i aliments d'origen animal.
Per a aconseguir estes ambicioses metes, AgroAlimVal s'estructura en tres subprojectes que prioritzen accions multidisciplinàries en les àrees de producció vegetal, postcollita i ramaderia, establint els següents objectius específics:
- Obtindre, seleccionar i conservar varietats noves i tradicionals d'arbres fruiters, plantes hortícoles i arròs, de major qualitat i millor adaptades al canvi climàtic, a través de la valorització dels recursos disponibles i l'aplicació de ferramentes genòmiques per a obtindre resultats més precisos.
- Potenciar el tractament posterior a la recol·lecció en la Comunitat Valenciana, implementant criteris de postcollita i qualitat sensorial en la selecció de nou material vegetal, optimitzant i desenvolupant tecnologies sostenibles i segures, tant per a producció convencional com ecològica, potenciant la bioeconomía circular mitjançant la valorització de subproductes i l'obtenció de nous productes.
- Afavorir el benestar i la salut dels animals, al mateix temps que es reduïx el seu impacte ambiental, i aumentar la rendibilitat de les explotacions ramaderes amb ajuda dels avanços en alimentació, reproducció, cria, disseny d'allotjaments i ramaderia de precisió.
Els resultats de AgroAlimVal seran de gran utilitat tant per al sector de producció primària vegetal i animal, com per a les empreses de transformació i comercialització, ja que el coneixement generat i les tecnologies desenvolupades permetran abordar en millors condicions els principals reptes del sector agroalimentari, podent fer front a la forta demanda i competència actual, i contribuint a posicionar a la Comunitat Valenciana com un referent a nivell mundial en agroalimentació amb productes de qualitat, segurs, sostenibles i adaptats a les demandes del consumidor.
Oferim en la nostra videoteca un clip informatiu sobre el conjunt del projecte, presentat per la seua coordinadora, la Dra. Bernardita Pérez Gago, i tres clips més específics, presentats pels coordinadors dels subprojectes.