Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Celebrada en el IVIA la jornada “Últimos resultados en la prevención y lucha frente al HLB y sus vectores”

Celebrada en el IVIA la jornada “Últimos resultados en la prevención y lucha frente al HLB y sus vectores”

Amb un gran èxit d'assistència s'ha celebrat en la Sala d'actes de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) la jornada "Últims resultats en la prevenció i lluita front l ‘HLB i els seus vectors", amb la presència de la Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, i de la Directora General de la PAC, Maite Chàfer.

En aquesta jornada s'han mostrat els resultats obtinguts fins hui en el programa d'investigació que desenvolupa l'IVIA per a fer front a la potencial arribada al nostre territori de l’HLB, malaltia que està causant gravíssims danys en la citricultura mundial. En aquest programa, dotat d'un important suport econòmic de la Conselleria, col·laboren els principals agents del sector agrari valencià.

Les persones ponents de la jornada, investigadors de referència internacional en els seus camps, han anat desgranat els resultats obtinguts en els diferents estudis que componen el programa. Així, Alberto Urbaneja ha descrit en gran detall la malaltia i els seus símptomes, i ha oferit als assistents tota la informació necessària per a poder identificar amb certesa els vectors que la transmeten. Seguidament, Ester Marco ha descrit el kit de detecció ràpida en camp de la presència de l’HLB en els arbres, desenvolupament de gran transcendència en cas d'arribada de la malaltia al nostre territori i que ha sigut destacat per les autoritats europees com a exemple d'excel·lència innovadora. Mari Ángeles Forner ha tractat la utilització de patrons de cítrics tolerants com a eina de defensa enfront de la malaltia, així com els treballs en marxa d'avaluació de la tolerància dels patrons IVIA, que estan llançant resultats molt prometedors, i de millora de nou material amb aqueixes característiques. Meritxell Pérez, per part seua, va parlar del potencial que presenta l'activació de les defenses naturals de les plantes mitjançant l'ús de compostos volàtils que aquestes utilitzen de manera natural per a defensar-se de plagues i amenaces. Després d'ella, Alejandro Tena ha parlat del potencial del control biològic clàssic enfront dels vectors que transmeten la malaltia. Així, ha descrit el tremend èxit aconseguit enfront de Tryoza eritreae amb el parasitoide Tamarixia dryi, que tan sols ha de ser confirmat en zones de producció citrícola i els treballs en marxa per al control de Diaphorina citri, el vector més preocupant per a la nostra citricultura. Finalment, Antonio Vicent ha tractat de com han de gestionar-se la defensa i lluita enfront de la malaltia sobre la base de criteris epidemiològics i objectius i quals són els reptes. La jornada ha finalitzat amb una extensa taula redona durant la qual els assistents han pogut manifestar els seus punts de vista i aclarir els seus dubtes, després de la qual Rodolfo Canet, director de l'IVIA, ha clausurat.

Donada la importància del tema i la necessitat que les autoritats europees vagen prenent consciència de la seua gravetat, se celebrarà una jornada amb similar contingut i ponents l'1 de març en la seu del Comité de les Regions a Brussel·les, de nou de la mà de la Consellera Isaura Navarro.

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter