L'IVIA, a través del projecte BestRice, desenvolupa estratègies integrades del cultiu de l'arròs amb abordatges genètics i de millora de varietats en combinació amb una gestió eficaç dels recursos, amb menys inputs d'agroquímics - IVIA
Col·laborem amb
Origen i funcions
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.
L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.
Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).
L'IVIA i la Universitat de Florida col·laboren en l'ús de brassionesteroides per a combatre i retardar la infecció per Huanglongbing (HLB)
Un estudi recent publicat en la revista Plants per investigadors del Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i la Universitat de Florida (UF) ha demostrat que el tractament amb...
Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer
La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...
Investigadors del Centre de Tecnologia postcollita (CTP) de l'IVIA participen en una monografia sobre protocols actualitzats per a l'envasament d'aliments
Els investigadors del Centre de Tecnologia postcollita (CTP) de l'IVIA, Prof. Lluís Palou i Dra. María Bernardita Pérez-Gago són els autors del capítol titulat “Antifungal Activity of Edible Films...
Ves enrere L'IVIA, a través del projecte BestRice, desenvolupa estratègies integrades del cultiu de l'arròs amb abordatges genètics i de millora de varietats en combinació amb una gestió eficaç dels recursos, amb menys inputs d'agroquímics
L'IVIA, a través del projecte BestRice, desenvolupa estratègies integrades del cultiu de l'arròs amb abordatges genètics i de millora de varietats en combinació amb una gestió eficaç dels recursos, amb menys inputs d'agroquímics
L'arròs és un cultiu d'importància sociocultural de rellevància econòmica a Europa i, a més, constitueix el suport ecològic d'àrees amb ambients fràgils que necessiten protegir-se. Els fertilitzants i pesticides s'utilitzen habitualment en el cultiu de l'arròs per a mantindre un rendiment òptim i com a protecció de malalties i competència de males herbes. No obstant això, l'ús d'aquests agroquímics té efectes adversos sobre el medi ambient i la salut humana. D'altra banda, l'arròs és un cultiu que requereix aigua i la seua escassetat (a causa del canvi climàtic i/o el consum humà) amenaça la producció d'arròs. Per a fer front a la demanda social d'una agricultura sostenible, que reduïsca l'ús d'agroquímics i el consum d'aigua, cal desenvolupar estratègies integrades amb abordatges genètics i de millora de varietats en combinació amb una gestió eficaç dels recursos, amb menys inputs d'agroquímics.
Per a afrontar aquests reptes, a través del projecte BestRice s'ha establit una plataforma de suport a la Millora de varietats, utilitzant recursos genètics en arròs japonica (varietats europees) per a identificar varietats d'alt rendiment, més ben adaptades al clima mediterrani i que permeten adoptar pràctiques agrícoles sostenibles. S'espera que els resultats d'aquest projecte tinguen un impacte tant en la investigació bàsica com en l'aplicada, amb un efecte socioeconòmic potencialment beneficiós.
A nivell científic, BestRice està realitzant una sèrie d'experiments per a comprendre millor: (i) les bases genètiques de caràcters d'importància agronòmica en les varietats d'arròs japonica i com utilitzar la diversitat genètica per a millorar l'eficiència en l'ús de nutrients, el rendiment, el valor nutricional de grans d'arròs, la resistència a malalties i la competència de males herbes; ii) els processos biològics i els mecanismes moleculars que subjauen a la interacció de les plantes d'arròs amb microorganismes beneficiosos (fongs micorizítics arbusculars), patògens (fong causant de la piriculariosi) i plantes competitives, inclosos els mecanismes relacionats amb l'eficiència de l'ús de nutrients, la resposta immune i la producció de compostos al·lelopàtics.
A nivell tecnològic, BestRice té com a objectiu (i) reduir l'ús d'agroquímics (fertilitzants, fungicides, herbicides), (ii) fer ús de tecnologies de teledetecció per a monitorar pràctiques agronòmiques, i (iii) explotar la simbiosi micorrízitica arbuscular per a desenvolupar sistemes de cultiu que estalvien aigua. BestRice facilitarà l'adopció d'aproximacions de Millora més precises basada en la Genòmica i la implementació de millors pràctiques en el cultiu de l'arròs.
En el seu conjunt, els resultats de BestRice ajudaran els agricultors a afrontar grans desafiaments en el cultiu de l'arròs mitjançant la generació de coneixement i d'eines que conduïsquen a una Millora precisa i a un sistema de producció sostenible, fent ús d'aproximacions multidisciplinàries i de l'experiència dels equips d'investigació participants.
El projecte BestRice és multidisciplinari i participen equips d'investigació de l'IVIA, UV, CRAG i IRTA i, també, Copsemar, cooperativa de productors de llavors, que representa a agricultors de totes les àrees de cultiu d'arròs a Espanya, garantint que els resultats siguen àmpliament difosos, ajudant els agricultors a prendre decisions amb coneixement per a un ús millor dels recursos genètics i de pràctiques de cultiu. També s'espera que BestRice permeta que els agricultors prenguen major consciència dels principis agroecològics que promoguen la transició cap a un sistema de producció més sostenible. Espanya és el segon país productor d'arròs d'Europa i el desenvolupament de varietats d'arròs més competitives i respectuoses amb el medi ambient, que aconseguisquen el seu major potencial de rendiment, assegurarà la competitivitat del sector arrosser en reduir costos i la petjada ecològica de la producció d'arròs.
Projecte PLEC2021-007786 “Estrategies integrades per al desenvolupament d'un sistema de producció sostenible d'arròa: desenvolupament de noves ferramentes per a promoure la transició agro-ecològica (BestRice) finançat per MICIU/AEI /10.13039/501100011033 i per la Unió Europea NextGenerationEU/ PRTR