Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere L'IVIA, a través del projecte BestRice, desenvolupa estratègies integrades del cultiu de l'arròs amb abordatges genètics i de millora de varietats en combinació amb una gestió eficaç dels recursos, amb menys inputs d'agroquímics

L'IVIA, a través del projecte BestRice, desenvolupa estratègies integrades del cultiu de l'arròs amb abordatges genètics i de millora de varietats en combinació amb una gestió eficaç dels recursos, amb menys inputs d'agroquímics


L'arròs és un cultiu d'importància sociocultural de rellevància econòmica a Europa i, a més, constitueix el suport ecològic d'àrees amb ambients fràgils que necessiten protegir-se. Els fertilitzants i pesticides s'utilitzen habitualment en el cultiu de l'arròs per a mantindre un rendiment òptim i com a protecció de malalties i competència de males herbes. No obstant això, l'ús d'aquests agroquímics té efectes adversos sobre el medi ambient i la salut humana. D'altra banda, l'arròs és un cultiu que requereix aigua i la seua escassetat (a causa del canvi climàtic i/o el consum humà) amenaça la producció d'arròs. Per a fer front a la demanda social d'una agricultura sostenible, que reduïsca l'ús d'agroquímics i el consum d'aigua, cal desenvolupar estratègies integrades amb abordatges genètics i de millora de varietats en combinació amb una gestió eficaç dels recursos, amb menys inputs d'agroquímics.

Per a afrontar aquests reptes, a través del projecte BestRice s'ha establit una plataforma de suport a la Millora de varietats, utilitzant recursos genètics en arròs japonica (varietats europees) per a identificar varietats d'alt rendiment, més ben adaptades al clima mediterrani i que permeten adoptar pràctiques agrícoles sostenibles. S'espera que els resultats d'aquest projecte tinguen un impacte tant en la investigació bàsica com en l'aplicada, amb un efecte socioeconòmic potencialment beneficiós.

A nivell científic, BestRice està realitzant una sèrie d'experiments per a comprendre millor: (i) les bases genètiques de caràcters d'importància agronòmica en les varietats d'arròs japonica i com utilitzar la diversitat genètica per a millorar l'eficiència en l'ús de nutrients, el rendiment, el valor nutricional de grans d'arròs, la resistència a malalties i la competència de males herbes; ii) els processos biològics i els mecanismes moleculars que subjauen a la interacció de les plantes d'arròs amb microorganismes beneficiosos (fongs micorizítics arbusculars), patògens (fong causant de la piriculariosi) i plantes competitives, inclosos els mecanismes relacionats amb l'eficiència de l'ús de nutrients, la resposta immune i la producció de compostos al·lelopàtics.

A nivell tecnològic, BestRice té com a objectiu (i) reduir l'ús d'agroquímics (fertilitzants, fungicides, herbicides), (ii) fer ús de tecnologies de teledetecció per a monitorar pràctiques agronòmiques, i (iii) explotar la simbiosi micorrízitica arbuscular per a desenvolupar sistemes de cultiu que estalvien aigua. BestRice facilitarà l'adopció d'aproximacions de Millora més precises basada en la Genòmica i la implementació de millors pràctiques en el cultiu de l'arròs.

En el seu conjunt, els resultats de BestRice ajudaran els agricultors a afrontar grans desafiaments en el cultiu de l'arròs mitjançant la generació de coneixement i d'eines que conduïsquen a una Millora precisa i a un sistema de producció sostenible, fent ús d'aproximacions multidisciplinàries i de l'experiència dels equips d'investigació participants.

El projecte BestRice és multidisciplinari i participen equips d'investigació de l'IVIA, UV, CRAG i IRTA i, també, Copsemar, cooperativa de productors de llavors, que representa a agricultors de totes les àrees de cultiu d'arròs a Espanya, garantint que els resultats siguen àmpliament difosos, ajudant els agricultors a prendre decisions amb coneixement per a un ús millor dels recursos genètics i de pràctiques de cultiu. També s'espera que BestRice permeta que els agricultors prenguen major consciència dels principis agroecològics que promoguen la transició cap a un sistema de producció més sostenible. Espanya és el segon país productor d'arròs d'Europa i el desenvolupament de varietats d'arròs més competitives i respectuoses amb el medi ambient, que aconseguisquen el seu major potencial de rendiment, assegurarà la competitivitat del sector arrosser en reduir costos i la petjada ecològica de la producció d'arròs.

Projecte PLEC2021-007786 “Estrategies integrades per al desenvolupament d'un sistema de producció sostenible d'arròa: desenvolupament de noves ferramentes per a promoure la transició agro-ecològica (BestRice) finançat per MICIU/AEI /10.13039/501100011033 i per la Unió Europea NextGenerationEU/ PRTR


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter