Investigadors de l'IVIA i de l’IHSM-CSIC desenvolupen un nou mètode per a controlar virus transmesos per mosca blanca en cultius de tomaca amb l'ajuda d'un depredador zoofitòfag - IVIA
Col·laborem amb
Origen i funcions
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.
L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.
Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).
L'IVIA i la Universitat de Florida col·laboren en l'ús de brassionesteroides per a combatre i retardar la infecció per Huanglongbing (HLB)
Un estudi recent publicat en la revista Plants per investigadors del Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i la Universitat de Florida (UF) ha demostrat que el tractament amb...
Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer
La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...
Investigadors del Centre de Tecnologia postcollita (CTP) de l'IVIA participen en una monografia sobre protocols actualitzats per a l'envasament d'aliments
Els investigadors del Centre de Tecnologia postcollita (CTP) de l'IVIA, Prof. Lluís Palou i Dra. María Bernardita Pérez-Gago són els autors del capítol titulat “Antifungal Activity of Edible Films...
Ves enrere Investigadors de l'IVIA i de l’IHSM-CSIC desenvolupen un nou mètode per a controlar virus transmesos per mosca blanca en cultius de tomaca amb l'ajuda d'un depredador zoofitòfag
Investigadors de l'IVIA i de l’IHSM-CSIC desenvolupen un nou mètode per a controlar virus transmesos per mosca blanca en cultius de tomaca amb l'ajuda d'un depredador zoofitòfag
La investigadora predoctoral Chaymaa Riahi, juntament amb els investigadors Alberto Urbaneja i Meritxell Pérez-Hedo, han publicat un article científic en la revista Phytopathology, en el qual presenten un nou mètode per a controlar els virus transmesos per la mosca blanca en cultius de tomaca en col·laboració amb investigadors de l’IHSM-UMA-CSIC de la Majora (Màlaga).
Els virus transmesos per la mosca blanca són una amenaça important per al cultiu de tomaca a tot el món. En el seu estudi, els investigadors van demostrar que l'alliberament del depredador zoofitòfag Nesidiocoris tenuis augmenta significativament la densitat de tricomes tipus IV associats amb la producció d’acilsacàrids, la qual cosa permet un control efectiu de la mosca blanca i una reducció en la propagació dels virus transmesos per elles.
Aquest enfocament nou és una estratègia prometedora en la lluita contra els virus transmesos per la mosca blanca i pot ser utilitzat en programes de maneig integrat de plagues per a protegir els cultius de tomaca des de les primeres etapes de creixement. L'estudi destaca l'avantatge d'enfortir la resistència constitutiva mitjançant inductors de defensa per a garantir una protecció robusta contra les plagues i els virus transmesos.
La col·laboració entre tots dos grups va ser propiciada per la seua participació en la xarxa d'investigació RED2018-102407-T de l'Agència Espanyola d'Investigació. A més, aquest treball va ser cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (PID2019-107657RB-C21 i PID2020-113234RR-I00), la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana i la Junta d'Andalusia.