Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Investigadors de l'IVIA milloren el potencial de control biològic de Nesidiocoris tenuis a través de la selecció genètica

Investigadors de l'IVIA milloren el potencial de control biològic de Nesidiocoris tenuis a través de la selecció genètica

Investigadors del Grup d'Entomologia de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) han aconseguit importants avanços en el control biològic de plagues en cultius de tomaca. El seu treball, titulat "Enhancing the biocontrol potential of the predator Nesidiocoris tenuis through genetic selection", s'ha publicat en la prestigiosa revista científica Biological Control.

El depredador zoofitòfag Nesidiocoris tenuis ha demostrat ser un enemic natural altament efectiu contra les plagues clau de la tomaca. No obstant això, el seu comportament fitòfag pot causar danys greus a les plantes quan la presa escasseja. En treballs previs es va demostrar que els hàbits alimentosos de N. tenuis estaven regulats genèticament, la qual cosa va portar als investigadors a seleccionar genèticament, mitjançant isolínies, una raça en l'IVIA durant més de 50 generacions per a millorar la seua capacitat de control biològic.

Els resultats són molt prometedors: el cep IVIA es va desenvolupar un 3.5% més ràpid, va tindre un 34% més de descendència, va depredar un 34% més d'ous de Ephestia kuehniella i va causar un 50% menys de mal a les plantes de tomaca en comparació amb una raça comercial. A més, esta raça seleccionada va controlar a las plagues de mosca blanca (Bemisia tabaci) i Tuta absoluta en experiments d'hivernacle al mateix nivell que el cep comercial, però causant menys mal a les plantes. Els investigadors també van estudiar la capacitat del cep seleccionat en l'IVIA per a induir les defenses de les plantes i van descobrir que, encara que en menor mesura que el cep comercial, este cep encara millorava les defenses vegetals. A més, es va trobar una diferenciació genètica a través de l'ús de marcadors microsatèl·lits entre la raça de l'IVIA seleccionada i el cep comercial.

Este estudi destaca el potencial de la millora genètica en enemics naturals i obri la porta a la diferenciació de races genèticament seleccionades, no sols de N. tenuis, sinó també d'altres agents de control biològic a través de tècniques moleculars.

Este avanç en la millora del control biològic de plagues en cultius de tomaca demostra el compromís continu de l'IVIA i el seu Grup d'Entomologia a trobar solucions innovadores i sostenibles per a la gestió sostenible de plagues agrícoles.

El treball de recerca va ser finançat parcialment pel Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya a través de l'Agència Estatal d'Investigació (PID2020-114691RB-I00) i per l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries de la Generalitat Valenciana (52202-Sostenible), amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). A més, l'investigador R. Ortells-Fabra va ser recolzat per un contracte de doctorat del Ministeri de Ciència i Innovació (PRE2021-100879).

Nesidiocoris tenuis
 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter