Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere L'IVIA organitza la jornada “EL MEU COL·LE NO MALGASTA”, per a plantejar estratègies sobre com acabar amb el desaprofitament d'aliments a través del sistema educatiu

L'IVIA organitza la jornada “EL MEU COL·LE NO MALGASTA”, per a plantejar estratègies sobre com acabar amb el desaprofitament d'aliments a través del sistema educatiu

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), en col·laboració amb la Facultat de Magisteri i l'entitat Justícia Alimentària, organitzen la jornada EL MEU COL·LE NO MALGASTA amb l'objectiu d'abordar el desaprofitament alimentari a les aules d'una manera innovadora. Esta activitat se celebrarà el pròxim 18 de desembre a l'aula PB-04 de la Facultat de Magisteri (Campus de Tarongers de la Universitat de València, UV) a partir de les 17 hores.

La jornada s'estructura en tres blocs: la primera part abordarà la problemàtica del desaprofitament alimentari i la seua integració en el currículum des d'una perspectiva educativa; la segona part comptarà amb una taula d'experiències que mostrarà iniciatives realitzades en centres educatius; i finalment, es realitzarà una demostració de cuina d'aprofitament.

Presentarà la jornada Miquel A. Oltra (Vicedegà de Projecció Social, Transferència i Comunicació, Facultat de Magisteri, UV) i Inmaculada Marco (Directora General d'Indústria i Cadena Agroalimentària, Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca). Després d'això, María Ángeles Fernández-Zamudio, investigadora de l'IVIA i coordinadora de l'agenda tècnica del Pla d'acció per a previndre i reduir les pèrdues i el desaprofitament alimentari en la Comunitat Valenciana, destacarà la inadmissibilitat del desaprofitament alimentari i els seus impactes econòmics, socials i mediambientals.

Seguidament, Paloma Sánchez, del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, mostrarà com la LOMLOE pot ser una finestra d'oportunitats per a abordar el desaprofitament alimentari des de la perspectiva de la sostenibilitat escolar. A continuació, Berta Vidal, de la Fundació Espigoladors, presentarà la guia elaborada en el marc de l'agenda tècnica del Pla d'Acció que perseguix ajudar a previndre i reduir el desaprofitament alimentari en els menjadors escolars valencians i en la qual es recopilen una sèrie de bones pràctiques per a evitar que el menjar dels centres educatius es malgaste.

La jornada també comptarà amb una taula d'experiències en la qual es presentaran diferents iniciatives inspiradores: la primera, impulsada per les professores Tatiana Pina i María Calero des de la Facultat de Magisteri (UV); seguida d'experiències realitzades per alumnat d'esta facultat en diferents centres d'Educació Primària (CEIP Lluís Vives, CEIP Severí Torres, CEIP Pare Català i CEIP Lluís de Santàngel). A més, s'exposarà el projecte Escoles que Aprofiten, de l'organització Justícia Alimentària. I finalment, es compartiran les experiències del professorat de dos centres d'educació secundària, l'IES Enric Valor i l'IES Andreu Alfaro.

A mode de tancament de la jornada, hi haurà una demostració de cuina d'aprofitament a càrrec d'Alicia Valero, dietista-nutricionista i cuinera anti-malbaratament, seguida d'una degustació de les receptes preparades.

Esta activitat s'inclou dins del Pla d'Acció per a previndre i reduir les pèrdues i el desaprofitament alimentari a la Comunitat Valenciana impulsat per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. A més, algunes de les accions que es presentaran s'inclouen en el Projecte d'Innovació Educativa "El malbaratament alimentari com a problemàtica per a abordar la Sostenibilitat en la formació inicial del professorat " (UV-SFPIE_PID-2737027).

L'activitat és gratuïta i la seua inscripció pot formalitzar-se a través d'este enllaç: https://links.uv.es/g81Itru. A més, podrà visualitzar-se en streaming en el canal de retransmissions del Portal Agrari (https://portalagrari.gva.es/es/formacio-i-transferencia/transmissions-en-directe).


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter