Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Nous recobriments comestibles antifúngics a base de pectina de cítrics per al control de la podridura verda i reduir les pèrdues en postcollita de taronges 'València Late'

Nous recobriments comestibles antifúngics a base de pectina de cítrics per al control de la podridura verda i reduir les pèrdues en postcollita de taronges 'València Late'

En els últims anys, s'ha observat una creixent demanda per part dels consumidors de productes hortofructícoles naturals, més sans, segurs i respectuosos amb el medi ambient. El desenvolupament de recobriments comestibles antifúngics que eviten l'ús de fungicides químics de postcollita contaminants i reduïsquen l'ús de ceres sintètiques, com les de polietilé oxidat o les que incorporen amoníac en la seua formulació, resulta un aspecte molt important dins de les noves tendències del mercat en la postcollita de cítrics i altres fruites fresques. En aquest context, en el Centre de Tecnologia postcollita (CTP) de l'IVIA s'han realitzat nombrosos estudis, coliderats pels investigadors del CTP, la Dra. María Bernardita Pérez-Gago i el Prof. Lluís Palou, amb l'objectiu de desenvolupar nous recobriments comestibles antifúngics susceptibles de ser emprats en estratègies de control integrat no contaminant de malalties de postcollita (CINCEP) de fruita fresca d'importància comercial en la Comunitat Valenciana.

Continuant amb aquesta línia de treball, en aquesta investigació s'han desenvolupat recobriments comestibles antifúngics a base de pectina de cítrics i cera d'abella amb la incorporació d'olis essencials i extractes de plantes com a ingredients antifúngics per al control de la podridura verda, causada pel fong patogen Penicillium digitatum, i reduir les pèrdues postcollita en taronges 'València Late'. Inicialment es van realitzar assajos in vitro de l'activitat antifúngica dels ingredients contra P. digitatum. Posteriorment, es van incorporar al recobriment els agents antifúngics a les concentracions seleccionades (0,2-2%, p/p) i es va avaluar la seua activitat curativa in vivo contra la podridura verda en taronges inoculades artificialment i incubades durant 8 dies a 20 °C. Finalment, els recobriments comestibles més efectius es van assajar durant conservació frigorífica de fins a 8 setmanes a 5 °C més 1 setmana a 20 °C, avaluant la capacitat de control de la podridura verda i la qualitat fisicoquímica i sensorial de la fruita. Els compostos comercials avaluats in vitro van ser canyella (CN), herba llimona (LG), Sajolida silvestre (SM), mirra (MY), eugenol (EU), geraniol (GE), extracte de te verd (GT), pròpoli (PRO) i vanil·lina (VA).

CN, SM, EU i GE (a una dosi de 20 µL) van inhibir el creixement radial del fong en un 90-100%; mentre que VA, PRO i MY van ser efectius al 0,125-0,5%. En taronges inoculades i incubades a 20 °C, els recobriments comestibles que contenien 0,2% GE, 0,8% EU o 1,5% MI van reduir la incidència de la podridura verda (percentatge de fruits infectats) en més d'un 40% respecte al control sense recobrir, mentre que la reducció major de la severitat de la malaltia (diàmetre de lesió) es va observar amb 0,8% CN. Després de 4 setmanes d'emmagatzematge en fred, els recobriments amb 0,2% GE o 0,8% EU van reduir la incidència de la malaltia un 50 %i, a més, el recobriment amb 0,8% EU va ser el més eficaç reduint la severitat. D'altra banda, el recobriment amb 0,8% EU també va ser el més efectiu reduint la pèrdua de pes i va proporcionar la major lluentor en les taronges recobertes al final de l'emmagatzematge, la qual cosa demostra el seu potencial per a reduir les pèrdues de postcollita de taronges ‘València Late’ frigoconservadas.

Aquest treball s'ha realitzat com a part de l'estada postdoctoral de 12 mesos en el CTP de l'IVIA de la Dra. María Victoria Alvarez, investigadora del Departament d'Enginyeria Química i en Aliments, Facultat d'Enginyeria, de la Universitat Nacional de Mar del Plata i del Consell Nacional d'Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET) de l'Argentina. L'estudi forma part del projecte europeu ‘StopMedWaste’ (EU PRIMA Programme-2019; NextGenerationEU/PRTR; projecte PCI2020-112095 de l'Agència Estatal d'Investigació) i ha rebut finançament addicional de l'IVIA (Projecte Núm. 51910) i la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Generalitat Valenciana 2014-2020.

La investigació s'ha publicat en Open Access en la revista científica Foods amb el títol "Natural pectin-based edible composite coatings with antifungal properties to control green mold and redueix losses of ‘València’ oranges".

Article complet i més informació en ReDivia, el repositori institucional de l'IVIA.


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter