Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Un treball de l'IVIA demostra la idoneïtat climàtica de la conca mediterrània per al desenvolupament de la taca negra dels cítrics (Phyllosticta citricarpa)

Un treball de l'IVIA demostra la idoneïtat climàtica de la conca mediterrània per al desenvolupament de la taca negra dels cítrics (Phyllosticta citricarpa)

La Unitat de Micologia de l'IVIA, en col·laboració amb l'Institut Superior d'Agronomia de Chott Mariem de Tunísia, ha demostrat en un estudi conjunt la idoneïtat climàtica de la conca del Mediterrani per al desenvolupament de la taca negra dels cítrics, causada per Phyllosticta citricarpa.

Aquest fong és considerat actualment com a patogen de quarantena prioritari a la Unió Europea (UE) (Reglament (UE) 2019/1702). En aquest estudi es van simular mitjançant models matemàtics les infeccions potencials de P. citricarpa en totes les regions citrícoles de la conca del Mediterrani. Per a això, es van emprar per primera vegada en aquesta mena d'anàlisi les dades climàtiques d'alta resolució espacial de la plataforma ERA5Land del programa Copernicus de la UE.

Els resultats van indicar que les infeccions de P. citricarpa en la conca del Mediterrani es concentrarien principalment a la primavera i tardor. A més, els valors obtinguts amb aquests models per a les principals zones citrícoles europees van ser molt similars als de Tunísia i altres regions afectades per la malaltia. Aquest estudi demostra que el clima no suposa un factor limitant per a l'establiment i disseminació de la taca negra dels cítrics a Europa.

Els resultats d'aquesta investigació s'han publicat en la revista Scientific Reports amb el títol: “Climate suitability of the Mediterranean Basin for citrus black espot disease (Phyllosticta citricarpa) based on a generic infection model”. Les dades i el codi estan publicats també en accés obert. Aquests treballs han sigut finançats pel projecte GP/EFSA/ALPHA/2019/04 de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i la Unió Europea a través del Fons Social Europeu (FSE).


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter