Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Un treball sobre semen de caprí realitzat per l'IVIA i la UCH-CEU en col·laboració amb AMURVAL rep l'accèssit del XXV premi d'investigació Francisco Fernández López

Un treball sobre semen de caprí realitzat per l'IVIA i la UCH-CEU en col·laboració amb AMURVAL rep l'accèssit del XXV premi d'investigació Francisco Fernández López

El Col·legi Oficial de Veterinaris d'Almeria va fallar el passat 30 de setembre el Premi d'Investigació Francisco Fernández López, en la seua XXV edició. El jurat, els membres del qual pertanyen a la Reial Acadèmia de Ciències Veterinàries d'Andalusia Oriental, va concedir l'accèssit al treball de recerca titulat “Addició de plasma seminal a dosis descongelades de caprí: efectes en la qualitat seminal in vitro i en la fertilitat in vivo". El lliurament de premis va tindre lloc coincidint amb la celebració del Patró de Veterinària.
Aquest treball ha sigut fruit de la col·laboració entre el Centre d'Investigació i Tecnologia Animal de l'IVIA (Institut Valencià d'Investigacions Agràries) de Segorbe (Castelló) com a centre de sementals on s'han produït les dosis de semen, la Facultat de Veterinària de la Universitat CEU Cardenal Herrera de Moncada (València) i l'Associació  de Ramaders de Caprí de Raça Murcià-Granadina de la Comunitat Valenciana (AMURVAL), responsable de la inseminació i propietària de la ramaderia on s'han realitzat les inseminacions. Els autors del treball són la D ra. María Lorena Mocé Cervera, catedràtica del Departament de Producció i Sanitat Animal, Salut Pública Veterinària i Ciència i Tecnologia dels Aliments de la Universitat CEU i la Dra. Eva Mocé Cervera, científica titular del Centre d'Investigació i Tecnologia Animal de l'IVIA i responsable del centre d'inseminació.
Per a obtindre dosis de semen congelades de qualitat en l'espècie caprina és necessari eliminar el plasma seminal. No obstant això, en els últims anys s'ha observat que el plasma seminal no és únicament un vehicle de transport perquè els espermatozoides abandonen el tracte reproductiu masculí, sinó que també exerceix importants papers en el tracte reproductiu femení participant tant en la fecundació com en el posterior desenvolupament embrionari. Per tant, els components beneficiosos presents en el plasma seminal no existeixen en les dosis seminals congelades i potser aquest fet està contribuint a la baixa fertilitat que s'obté amb aquesta mena de semen. En aquest treball s'estudia com afecta la readdició de plasma seminal (diferent quantitat i provinent d'ejaculats de diferent qualitat) a les dosis de semen descongelades de caprí i si l'ús de plasma seminal pur en el moment de la inseminació amb dosi de semen congelades afecta a la fertilitat. Es va observar que la readdició de plasma seminal procedent d'ejaculats de molt alta qualitat modifica lleugerament la cinètica de moviment dels espermatozoides descongelats en comparació amb espermatozoides en els quals no es reafig plasma seminal. D'altra banda, la qualitat dels ejaculats de partida dels quals s'obté el plasma seminal afecta als espermatozoides descongelats i es recomana l'ús d'una mescla de plasma seminal d'ejaculats de diferents qualitats. Finalment, i encara que són resultats preliminars, l'ús de plasma seminal pur en el moment de la inseminació de dosis descongelades sembla tindre efectes beneficiosos sobre la fertilitat, encara que és necessari corroborar els resultats amb un major nombre d'inseminacions. L'avantatge d'aquest protocol de treball és que seria senzill millorar la fertilitat de les dosis congelades emmagatzemades en els bancs de nitrogen sense necessitat d'alterar el protocol d'inseminació que habitualment s'utilitza en les granges. Amb això, s'incrementaria també l'ús d'aquesta mena de dosi de semen en granges, aconseguint majors garanties sanitàries i permetent que hi haguera una major oferta de mascles en el mercat, a més de que permetria major flexibilitat en la inseminació ja que es podrien deslligar per complet els moments de producció i ús de les dosis de semen.



 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter