Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Ves enrere L'IVIA estudia l'evolució dels gens DAM, reguladors de la latència estacional

L'IVIA estudia l'evolució dels gens DAM, reguladors de la latència estacional

El laboratori de fructicultura de l'IVIA, en col·laboració amb la Universitat d'Almeria, ha estudiat l'evolució d'un grup de gens reguladors de la latència estacional denominats DAM. Els resultats d'aquesta investigació s'han publicat en BMC Plant Biology amb el títol “Evolutionary origin and functional specialization of Dormancy Associated MADS box (DAM) proteins in perennial crops”.

Els gens DAM determinen el temps de repòs hivernal en els fruiters, i per tant són importants en l'adaptació a les condicions climàtiques específiques de cada regió. L'article arriba a tres conclusions: 1) Aquesta família de gens es troba en pomera, perera, nispro, bresquillera, albercoquer i altres fruiters de la família de les Rosàcies i va sorgir i es va diversificar a partir d'un gen regulador de floració present en la majoria d'angiospermes; 2) Existeix un motiu de quinze aminoàcids amb rellevància en la funció de la proteïna que caracteritza a la família dels DAM, i que pot usar-se en la predicció de nous DAM; 3) El nispro -que no té repòs hivernal però sí estival- també conté gens DAM expressats al llarg de la floració, la qual cosa indica que estan implicats en rutes generals de regulació de la brotada i floració independentment de l'estació.

Aquesta investigació ha rebut finançament de MCIN/AEI (https://doi.org/10.13039/501100011033) i la Unió Europea a través de FEDER i el Fons Social Europeu.

Pots accedir a l'article complet en ReDivia, el repositori institucional de l'IVIA.


 

Actualitat

Oferta pública de personal laboral de l'IVIA per a 2023 (II)

Resolució del Director de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, per la qual s'accepta la renúncia de diverses persones aspirants proposades per a la contractació laboral a càrrec de...

Un treball de l'IVIA identifica una nova “arma” dels coccinèl·lids per a protegir-se dels atacs de les formigues

Els coccinèl·lids són insectes depredadors que juguen un paper important en el control d'algunes plagues clau en els nostres cultius com els pugons, els cotonets, o les mosques blanques en uns...

Investigadors de l'IVIA participen en l’XI International Symposium of Kiwifruit a Nova Zelanda

Participació destacada del grup de millora de patrons de l'IVIA dins de l'XI International Symposium of Kiwifruit organitzat per la International Society for Horticultural Science (ISHS) i...

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter