Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere L'IVIA participa en les Jornades: “Tendències avantguardistes per a una producció agroecològica sostenible”

L'IVIA participa en les Jornades: “Tendències avantguardistes per a una producció agroecològica sostenible”

Ana Pérez, del Centre per al Desenvolupament de l'Agricultura Sostenible, va participar dilluns passat en la reeixida jornada sobre les tendències avantguardistes per a una producció agroecològica sostenible. Quasi mil persones van estar pendents d'unes xarrades, organitzades per la càtedra TIMAC –AGRO UPV, en les quals la investigadora de l'IVIA va abordar la importància de l'activitat biològica dels sòls en l'agricultura ecològica.

El sòl, durant molts anys el gran oblidat, és la clau perquè un cultiu funcione i es desenvolupe en les condicions adequades. Per a això, Ana Pérez va destacar en tot moment la importància del que ella va denominar "el tàndem guanyador", la suma de la matèria orgànica i l'activitat biològica.

Aquest tàndem, tal com va explicar la investigadora del CDAS, resulta especialment rellevant en l'agricultura ecològica ja que un sòl de qualitat ajuda a previndre futurs problemes.

Per a il·lustrar aquesta situació va exposar dos projectes diferents de maneig del sòl en els quals ha participat i que van acabar amb resultats diferents.

En primer lloc, va parlar del projecte europeu BIO-INCROP. Un assaig que es va dur a terme en una explotació de Gandia que portava més de 100 anys cultivant cítrics amb problemes de sòl compactat i un llarg historial d'atacs de Phytophthora. Per això, es va decidir reconvertir l'explotació a un maneig ecològic amb arbres nous.

Amb l'objectiu de millorar la qualitat del sòl abans es van provar diverses estratègies abans de replantar: l'ús de cobertes vegetals, l'aplicació de matèria orgànica i la solarització, aplicada sola o combinada amb fem d'ovella. L'anàlisi del sòl va mostrar l'efecte negatiu que la solarització va produir sobre la matriu orgànica , efecte que va perdurar fins i tot un any després de la seua aplicació.

Per contra, molt més positius van ser els resultats del projecte europeuRECOVEG, vinculat a la capacitat supresiva del sòl. Una capacitat per la qual, malgrat les condicions favorables perquè la planta emmalaltisca; el patogen no s'estableix, s'estableix però no produeix la malaltia o si ho fa és per un període breu de temps després del qual perd la seua virulència.

En aquest projecte es va treballar amb dos sòls als quals se'ls va afegir tres compostos d'orígens diferents. Es van realitzar proves amb una espècie de pi sensible al fong Rhizoctonia solani. En un dels sòls es va observar que la mescla amb el compost va augmentar la supresivitat del sòl al fong degut a l'estimulació d'organismes antagonistes (supressió específica). 

Pots tornar a vore la xarrada ací (a partir del minut 45).