Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere Bones notícies per a la prevenció del huanglongbing: L'IVIA confirma l'establiment i dispersió del parasitoide Tamarixia dryi a Galícia

Bones notícies per a la prevenció del huanglongbing: L'IVIA confirma l'establiment i dispersió del parasitoide Tamarixia dryi a Galícia

El personal investigador del Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia de l'IVIA porta anys treballant per a reduir la dispersió del psílido Trioza erytreae, vector del greening dels cítrics o huanglongbing (HLB). Encara que la malaltia no s'ha detectat a Espanya, el psíl·lid vector s'ha dispersat en els últims anys pel nord de Portugal i Espanya, a més d'estar establit a les Illes Canàries i a Madeira.

A la fi de 2017 el nostre personal va viatjar a Sud-àfrica per a estudiar, seleccionar i importar el principal agent de control biològic de Trioza erytreae, el parasitoide Tamarixia dryi. Amb la participació de l'Institut Canari d'Investigacions Agràries (ICIA) i tots els permisos oportuns del Ministeri d'Agricultura, aquest parasitoide s'ha alliberat a les Illes Canàries, Galícia, i tota la zona afectada de Portugal, inclosa Madeira.

L'IVIA, juntament amb el Servei de Sanitat Vegetal de Galícia, ha confirmat l'establiment i dispersió a Galícia de Tamarixia dryi, després de l'alliberament experimental i controlat en tres localitzacions gallegues. Els resultats obtinguts mostren que en tot just dos mesos el parasitoide ha sigut capaç de desplaçar-se més de 3 km des dels punts de solta i aconseguir nivells de parasitisme pròxims al 75% en aquestes zones.

Així mateix, cal recordar que les poblacions del psíl·lid vector han disminuït dràsticament a Canàries després de l'alliberament del parasitoide, fins al punt que actualment és difícil trobar poblacions del psíl·lid.
Amb això es demostra que el control biològic proposat per l'IVIA pot reduir les poblacions de Trioza erytreae i frenar el seu avanç per la península ibèrica. Els pròxims mesos seran clau per a confirmar l'alta eficàcia d'aquest parasitoide en territori peninsular.

Aquest treball ha sigut dirigit pel Prof. Alberto Urbaneja i el Dr. Alejandro Tena i s'ha cofinançat mitjançant projectes d'investigació europeus (projecte TROPICSAFE, Núm. 727459), nacionals (projecte INIA E-RTA2015-00005-C6) i fons propis de la Generalitat (Projecte IVIA 51902). Volem fer públic l'agraïment a la col·laboració prestada pel Servei de Sanitat Vegetal de Galícia i l'Institut Canari d'Investigacions Agràries.

Nimfes de Trioza erytreae parasitades por Tamarixia dryi en camp

Parella de Tamarixia dryi copulant en camp

Tamarixia dryi parasitant en camp

Solta Tamarixia