Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere L'IVIA participa en el ‘Kick-off meeting’ del projecte europeu ‘StopMedWaste’, que té com a objectiu reduir les pèrdues postcollita de productes mediterranis mitjançant tecnologies innovadores, segures i respectuoses amb el medi ambient

L'IVIA participa en el ‘Kick-off meeting’ del projecte europeu ‘StopMedWaste’, que té com a objectiu reduir les pèrdues postcollita de productes mediterranis mitjançant tecnologies innovadores, segures i respectuoses amb el medi ambient

El passat 26 d'abril, l'IVIA va participar en el ‘Kick-off' meeting del projecte europeu ‘StopMedWaste' emmarcat en el Programa PRIMA (Partenariat for Research and Innovation in the Mediterranean Area). La reunió va tindre lloc via zoom i va recollir el progrés de les activitats realitzes fins al moment pels 11 participants (7 Universitats o Centres d'Investigació i 4 empreses) de cinc països de la conca mediterrània (Itàlia, Espanya, Xipre, Turquia i Tunísia) que formen part del Consorci.

El projecte ‘StopMedWaste' té com a objectiu estendre la vida útil de fruites, verdures i plantes aromàtiques fresques de gran importància econòmica per a Espanya i altres països Mediterranis, com són els cítrics, fruita d'os, raïm de taula, maduixes, gerds, magranes, tomaques i cogombres, mitjançant l'aplicació d'estratègies noves que inclouen medis físics (i.e., ozó gasós, aigua ozonitzada, aigua electrolitzada), compostos naturals (quitosan, olis essencials, recobriments comestibles antifúngics [AECs]) i agents de biocontrol. A més, s'aplicaran diferents solucions logístiques i dispositius de tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) amb control remot per a monitorar les condicions ambientals durant l'emmagatzematge i el transport. En tots els casos, s'avaluaran la qualitat dels productes hortofructícoles i el desenvolupament de malalties de postcollita per a determinar la vida útil dels productes frescos tractats, registrant l'impacte dels tractaments en el desaprofitament d'aliments i en el medi ambient, per a definir així la seua sostenibilitat.

Dins del Consorci, coordinat pel Prof. Gianfranco Romanazzi de la Università Politecnica delle Marxe (Itàlia), la Dra. Mª Bernardita Pérez-Gago i el Prof. Lluís Palou del Centre de Tecnologia postcollita (CTP) de l'IVIA són els responsables del desenvolupament de AECs per a cítrics, fruita d'os i magrana. Per al possible escalat comercial dels AECs desenvolupats, l'IVIA treballarà directament amb Decco Ibèrica (filial espanyola d'una empresa multinacional de productes i serveis de postcollita, amb seu a Paterna (València)). A més, l'IVIA col·laborarà en l'avaluació d'eines TIC i contribuirà directament en les activitats de gestió i formació del projecte i de difusió, comunicació i explotació dels resultats.

StopMedWaste és un projecte PRIMA finançat en la seua part espanyola per l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) dins del seu Programa de Col·laboració Internacional (PCI2020-112095).