Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere El programa Terra Viva de À punt es fa ressò de les noves estratègies de lluita enfront del HLB

El programa Terra Viva de À punt es fa ressò de les noves estratègies de lluita enfront del HLB

Dimarts passat 16 de març es va desenvolupar amb èxit el Webinar organitzat per l'IVIA per a presentar al sector les noves estratègies de lluita enfront del HLB: el material vegetal tolerant i la inducció de defenses. Ahir, aquestes noves estratègies van ser també protagonistes en el programa Terra Viva de À punt, que va comptar amb la participació d'Alberto Urbaneja, María Ángeles Forner i Meritxell Pérez-Hedo per a explicar el treball desenvolupat en l'IVIA.

El Prof. Alberto Urbaneja, coordinador del centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia, va exposar com els treballs en aquest camp s'han accelerat després de la publicació per part d'investigadors nord-americans d'un estudi en el qual es va observar que existeix un pèptid que dona una certa resistència i control al HLB mitjançant una doble acció: efecte bactericida i potenciador del sistema immune de les plantes. Entre les línies en marxa en l'IVIA contra el HLB i els seus vectors, recentment i en col·laboració amb altres entitats de la Comunitat València, s'ha patentat un nou sistema sostenible de gestió de plagues i malalties, amb alt potencial no sols enfront del HLB i els seus vectors en cítrics, sinó també en altres cultius.

La Dra. María Ángeles Forner, del centre de Citricultura i Producció Vegetal, va presentar la col·lecció de patrons híbrids de cítrics de l'IVIA en la qual s'està treballant per a avaluar i seleccionar materials resistent a aquesta malaltia. D'aquesta manera, s'està identificant i quantificant els pèptids presents amb acció bactericida així com la seua capacitat d'activació de defenses, per a així poder observar si aquests materials tenen potencial tolerància al HLB. A més, la Dra. Forner també va destacar que la investigació s'està duent a terme no sols pensant en les futures plantacions, sinó també en les plantacions adultes ja existents.

Per part seua, la Dra. Meritxell Pérez-Hedo va exposar el treball dut a terme en la inducció de defenses a partir de l'exposició de volàtils de la pròpia planta. Així, va explicar com van seleccionar un dels volàtils que les plantes empren per a comunicar-se entre elles i ho van utilitzar per a comunicar a les pròpies plantes que s'han de posar en alerta per l'amenaça d'algun agent extern. Els estudis han revelat que tant els pèptids com l'activació per aquest volàtil augmenten les principals rutes de defensa de les plantes i si bé encara queda molta faena per fer, els resultats fins al moment són positius i la patent d'aquesta eina ja ha sigut acceptada a nivell nacional.

Pots tornar a vore el reportatge en la pàgina web de À punt.