Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Avanç en la recuperació de la Gallina Valenciana de Chulilla

Avanç en la recuperació de la Gallina Valenciana de Chulilla

 

L'IVIA, a través del seu Centre d'Investigació i Tecnologia Animal situat a Segorbe, i en col·laboració amb la Universitat CEU-Cardenal Herrera, contribueix al programa de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de recuperació de la Gallina Valenciana de Chulilla, única raça reconeguda de gallines autòctones de la Comunitat Valenciana, en perill d'extinció.

Aquesta raça és de gran interès pel seu valor gastronòmic i per la seua resistència a malalties. El futur d'aquesta raça va a anar lligat a una major presència en la societat valenciana, garant del seu patrimoni etnogràfic i que vol seguir gaudint dels sabors tradicionals. La Gallina Valenciana de Chulilla ha sigut ja inclosa en l'Arca del Gust de la iniciativa ecogastronómica Slow Food de València.

El recurs a la biotecnologia reproductiva és d'especial interès en les races en perill d'extinció o d'especial protecció, ja que el semen congelat garanteix la biodiversitat i la seguretat en cas de problemes sanitaris generalitzats. El semen congelat manté la seua capacitat fecundadora durant un període de temps il·limitat, la qual cosa permet separar els moments d'obtenció i d'ús del semen en el temps i en l'espai, per la seua pràcticament il·limitada durada i la seua facilitat de transport.

Com a resultat del treball de l'IVIA, es torna a produir ous fèrtils, pollets i polletes per a la seua distribució des de l'Associació de Criadors de Gallines de Raça Valenciana de Chulilla (CHULIVAL), a fi d'incrementar el cens d'aquesta població en els galliners valencians.

El semen congelat representa una millora important en el procés de conservació d'aquesta raça de protecció especial.


Enllaços:
CHULIVAL: http://www.chulival.com
CITA-IVIA: https://ivia.gva.es/centro-de-tecnologia-animal

Pollitos de Gallina Valenciana de Chulilla

Pollets de raça Gallina Valenciana de Chulilla nascuts per inseminació artificial.

3 pollitos nacidos de semen congelado

Gel, Fred i Neu, primers pollets nascuts de semen congelat de galls de la raça Gallina Valenciana de Chulilla inseminant gallines comercials.

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter