Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere L'IVIA ofereix al vivers de fruitals, per primera vegada, material de sanitat certificada

L'IVIA ofereix al vivers de fruitals, per primera vegada, material de sanitat certificada

Es tracta de varietats estratègiques d'albercoquers i pruneres demandades pels vivers de la Comunitat Valenciana. 

És el resultat de la col·laboració de diversos anys entre l'IVIA i l'Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana, ASFPLANT.

Després de quatre anys de col·laboració i treball, l'IVIA posa, per primera vegada, a disposició del vivers d'ASFPLANT (Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana) una col·lecció de fruitals lliures de patògens amb certificació sanitària oficial. En concret, són varietats considerades estratègiques pels viveristes: albercoquers Tadeo, Palabras, Ginesta i Currot; i pruneres Methley, Songold, Black Amber, Black Beaut, Red Beaut i Angeleno. Així mateix, s'ha aconseguit el reconeixement de sanitat certificada per al patró d'albercoquer Canino 9-7.

La utilització pels agricultors de material vegetal d'òptim estat sanitari evita la propagació de patògens vegetals, suposa una major productivitat dels cultius i, amb les pràctiques agronòmiques adients, una major rentabilitat.

El material inicial de reserva, és a dir, lliure de virus i amb autenticitat varietal garantida i que origina els brotons destinats als viveristes, es conserva en l'IVIA en condicions que eviten la seua infecció. Sota estrictes controls per part del Servei de Sanitat Vegetal i Protecció Fitosanitària de la Conselleria d'Agricultura, Median Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament rural, s'obtenen a partir d'aquestos brotons les plantes certificades que poden comercialitzar-se.

Una vegada establers el protocol tècnic i iniciat el moviment del material certificat, la col·laboració entre l'IVIA i els vivers es va a centrar en el manteniment per l'IVIA de les varietats certificades, la qual cosa exigeis instal·lacions segures front a contaminacions, anàlisis periòdiques i pràctiques adients, així com en el sanejament de diversos materials de brequiller, i en l'avaluació de l'estat sanitari de nou material vegetal a petició del sector.

 

 

 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter