Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Iniciat el 20 d'abril l'assaig d'optimització de reg amb escassetat d'aigua i baixa qualitat.

Iniciat el 20 d'abril l'assaig d'optimització de reg amb escassetat d'aigua i baixa qualitat.

 Investigadors de l'IVIA preocupats per l'actual escassetat d'aigua de reg i l'empitjorament de la seua qualitat (salinització) estan investigant sobre el seu òptim maneig.

A través del projecte FWOO - Fresh Water Options Optimization method, en el qual participen entitats d'Holanda, Itàlia i Espanya, finançat per la Climate-KIC (iniciativa europea contra el canvi climàtic), es van plantejar analitzar tres alternatives que permeteren als agricultors, de zones on la salinitat i la manca d'aigua és limitant, un maneig de l'aigua més adequat.

Com a zona pilot es va triar el regadiu tradicional de la Vega Baixa del Segura i Baix Vinalopó, on es conjuminen els dos problemes de manca d'aigua i salinitat. I dins d'aquesta zona es va seleccionar la Comunidad de Regantes de Carrizales (Elx) per ser la zona de major problemàtica.

Per açò, durant l'any 2016, s'ha iniciat l'assaig en el qual s'avaluaran tres sistemes de reg (superfície o manta, goteig i goteig soterrat) en una parcel·la plantada de meló en la Comunidad de Regantes de Carrizales. Dos de les solucions proposades es van focalitzar en el canvi de reg del tradicional per superfície al goteig, o al reg soterrat, i també la introducció de l'ús de sensors que ens ofereixen informació actualitzada del nivell de sals de l'aigua de reg i de la humitat del sòl.

En la parcel·la experimental de cultiu de meló, es monitoritzarà, mitjançant sensors, tant l'aigua d'entrada com la seua qualitat, el nivell de salinitat del sòl, l'aigua que es perd per drenatge i, de forma manual, el creixement de la planta, el seu nivell de clorurs, la producció i la seua qualitat. Aquests dos últims paràmetres seran crucials en aquesta recerca, ja que permetrà conèixer quin sistema de reg és el que aconsegueix millor qualitat de meló i major producció. De la mateixa forma es podrà conèixer quin sistema de reg és més eficient en l'ús de l'aigua i controla de millor forma el nivell de salinitat.

L'IVIA agraeix la col·laboració, tant de la Comunidad de Regantes de Carrizales com de D. Juan Miguel Montaner propietari de la parcel·la on es duu a terme aquest assaig.

 

Més informació sobre el projecte europeu FWOO

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter