Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere L'IVIA desenvolupa un sistema per a dissenyar barreres de contenció enfront del HLB dels cítrics

L'IVIA desenvolupa un sistema per a dissenyar barreres de contenció enfront del HLB dels cítrics

El huanglongbing (HLB) és una malaltia que ha posat en alerta a la citricultura mundial. És causada per bacteris del gènere Candidatus Liberibacter, que es transmeten des d'arbres malalts fins a arbres sans per l'acció dels insectes vectors Diaphorina citri i Trioza erytreae. Encara que la malaltia no s'ha detectat encara en la conca mediterránea, els seus dos vectors ja són presents en el continent europeu. Actualment no existeixen varietats comercials de cítrics resistents ni cap teràpia efectiva enfront d'esta malaltia, per la qual cosa les mesures fitosanitàries de quarantena que estableix la normativa europea són fonamentals per a evitar l'entrada d'esta devastadora malaltia. No obstant això, malgrat estes mesures, la importació il·legal de material vegetal (plantes, varetas i empelts) o l'entrada d'insectes vectors infectats podrien donar lloc a brots de la malaltia en el nostre territori.

Les experiències de les zones afectades per HLB a Califòrnia, els EUA, indiquen que la implementació de barreres de contenció són una mesura eficaz per a reduir l'expansió dels brots de la malaltia. Estes barreres de contenció consisteixen a crear un cordó sanitari al voltant dels brots, on es realitzen tractaments insecticides enfront del vector de manera coordinada. El dimensionament d'estes barreres de contenció té en compte tant aspectes logístics com altres relatius als riscos associats al vector i la malaltia.

En el marc del projecte europeu PreHLB “Preventing HLB epidemics for ensuring citrus survival in Europe”, l'IVIA juntament amb el Departament d'Agricultura dels EUA i Fundecitrus del Brasil ha desenvolupat una eina estadística que permet optimitzar el disseny d'estes barreres de contenció per a les condicions específiques de la conca mediterrània. L'eina integra diversos aspectes que afecten la supervivència i dispersió dels vectors, com són el clima, la presència d'arbres susceptibles en zones residencials o el seu estat fitosanitari, entre altres. Esta eina s'ha desenvolupat mitjançant codi obert, la qual cosa permet actualitzar-la fàcilment a mesura que es genere nova informació sobre el comportament dels vectors o la distribució geogràfica dels cítrics i les seues característiques.

L'eina té com a objectiu ajudar a les autoritats fitosanitàries en el cas que poguera detectar-se en el futur un brot de la malaltia en el nostre territori i tingueren que aplicarse les mesures establides en el pla de contingència.

Este estudi titulat “Risk-based regionalization approach for area-wide management of HLB vectors in the Mediterranean Basin” acaba de publicar-se en la revista Frontiers in Plant Science. Seguint les pràctiques de ciència oberta, les dades i el codi de l'anàlisi estan disponibles per a facilitar la seua replicació i reproducibilidad.

Este treball ha sigut finançat pel projecte PreHLB Nº817526 del programa de la Unió Europea Horitzó 2020 i el programa de beques IVIA-Fons Social Europeu.  

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2023.1256935/full


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter