Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Mapes de riscos de malaties causades per Xylella fastidiosa en cas d'introducció del bacteri a la Comunitat Valenciana

Mapes de riscos de malaties causades per Xylella fastidiosa en cas d'introducció del bacteri a la Comunitat Valenciana

El bacteri Xylella fastidiosa, recentment detectada en les Illes Balears, és una de les principals amenaces per a importants cultius de la Comunitat Valenciana. S'han descrit diferents subespècies i tipus genètics de X. fastidiosa que poden causar malalties molt greus en una àmplia gamma d'hostes, entre ells les plantes llenyoses com a olivera, ametler, cítrics i vinya.

El desenvolupament epidèmic de les malalties causades per X. fastidiosa sembla veure's afectat per les baixes temperatures hivernals, que limiten la multiplicació del bacteri en la planta i l'activitat dels vectors que la transmeten.

El Professor Alexander H. Purcell, de la Universitat de Califòrnia Berkeley, va proposar uns criteris de risc per a la malaltia de Pierce de la vinya, causada per X. fastidiosa (https://www.plantmanagementnetwork.org/pub/php/research/2008/pierces/). Aquests criteris estan basats en llindars de temperatures mínimes hivernals, i s'han utilitzat en diferents països per a estimar l'impacte potencial de les malalties causades per aquest bacteri.

L'IVIA ha obtingut els mapes climàtics de riscos per al desenvolupament de malalties causades per X. fastidiosa para tot el territori de la Comunitat Valenciana, utilitzant els criteris del Prof. Purcell. S'ha emprat per a açò informació de la base de dades WorldClim, amb valors mitjana de temperatura per al període 1950-2000 interpolats a una resolució d'1 km2.

Encara que es tracta encara de resultats preliminars, els mapes proporcionen una primera aproximació de les àrees amb clima potencialment més favorable per al desenvolupament d'aquestes malalties, en el cas que el bacteri X. fastidiosa s'introduïra en el nostre territori.

 

 


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter