Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Noves aportacions a la lluita biològica contra Ceratitis capitata

Noves aportacions a la lluita biològica contra Ceratitis capitata

Bases per a implementar la lluita biològica contra Ceratitis capitata (Díptera: Tephritidae) mitjançant l'ús d'Aganaspis daci (Hymenoptera: Figitidae) és el títol de la Tesi Doctoral defesa per D. Luis de Pedro Noriega, llicenciat en Biologia per la Universitat de Salamanca (USAL), dijous passat 7 de setembre de 2017 i que ha obtingut la màxima qualificació d'Excel·lent "cum laude".

S'ha identificat per primera vegada a Aganaspis daci a la Comunitat Valenciana (i a Espanya). Els resultats obtinguts en els diferents assajos de laboratori, semi-camp i camp, desenrotllats en esta Tesi Doctoral permeten concloure que, si bé no és probable que Aganaspis daci abaste un control biològic total sobre les poblacions naturals de Ceratitis capitata (principalment per la seua alta sensibilitat als factors ambientals), sí se li pot considerar com un bon candidat per a ser usat en programes de lluita biològica contra este tefrítid en la Conca Mediterrània -principalment per mitjà de soltes inundatives en el moment adequat o per al control de focus aïllats de la plaga- pel seu alt potencial per a reduir les seues poblacions. Per a això és fonamental tindre en compte, durant el seu cria i alliberament en camp, diversos factors que tenen un efecte determinant sobre la seua biologia i la seua activitat parasitària, com ara les condicions ambientals abans citades, l'edat dels exemplars utilitzats, la raó sexual existent en la població del parasitoid o la densitat d'allotjadors sobre la qual es desitja actuar.

Gran part de la tesi  ha sigut desenrotllada en el Departament d'Entomologia del Centre de Protecció Vegetal de l'IVIA, gràcies a una beca del Programa de Formació de Professorat Universitari del Ministeri d'Educació i dins del Conveni Marc de Col·laboració IVIA-USAL, sent codirigida pel Dr. Francisco J. Beitia.


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter